Еврото отстъпи спрямо долара и паунда, след като дясната коалиция на Ангела Меркел спечели изборите в Германия, но с по-слаб резултат от очакванията. 

За пръв път в парламента на страната от 50 години насам влиза крайнодясна партия - "Алтернатива за Германия".

Сутринта еврото се понижи до 1.191 за долар, след като затвори седмицата на нива от 1.195. 

Още по-голямо е отстъплението на еврото спрямо паунда - 1.135, като в петък се разменяше за 1.129.

Седмицата започна с негативни настроения за водещите индекси. Най-големи сътресения понесе британският FTSE, който губи 0.13% от стойността си към 10.30 часа. 

В Германия и Франция DAX и CAC започнаха деня също на негативна територия, но към момента регистрират незначителни промени. 

Очаква се днес, след вчерашните избори в Германия, да бъде взето окончателно решение за бъдещето на втората по големина в страната авиокомпания Air Berlin, която се намира в процедура по несъстоятелност. 

Сред кандидатите да купят изцяло или отчасти втората по големина германска авиокомпания са „Луфтханза“, германският бизнесмен Уц Класен, британският нискотарифен превозвач easyJet. 

По неофициална информация китайският инвеститор Джонатан Пан, германският бизнесмен Ханс Рудолф Вьорл, както и консорциум, включващ бившия пилот от "Формула 1" Ники Лауда и чартърния авиопревозвач Condor, част от групата Thomas Cook, също са участници в надпреварата.

Наддаващите са особено заинтересовани от подразделението Niki, продадено на Air Berlin  от основателя Ники Лауда в края на 2011 г. То извършва полети на къси разстояния от Германия и Австрия до ваканционни дестинации в Европа.