Премиерът Бойко Борисов поздрави с писмо германската канцлерка Ангела Меркел за победата на нейния Християндемократичeски съюз (ХДС), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"Резултатите от тези избори бяха от критична важност за бъдещето на обединена Европа и получената подкрепа на мнозинството от избирателите е най-високото признание за провежданата от Вас политика, която вече 12 последователни години е насочена към благополучието на германския народ и към изграждането на силна и просперираща Европа", се казва в посланието.

Борисов уверява, че като лидер на най-силната политическа сила в Германия Меркел ще може и занапред да разчита на България като приятел и стратегически партньор в ЕС и НАТО.

"Особено високо ценя личната Ви ангажираност за развитието на българо-германските отношения и за ценната подкрепа на Германия за България в рамките на ЕС, особено в контекста на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС", пише още Борисов.

Поздравително писмо до Меркел изпрати и президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

"Подкрепата на избирателите е най-красноречивият израз на високата оценка за успеха на държавническата Ви политика и визия за развитие на Германия и Европа", пише Радев.

"Само с общи усилия можем успешно да се справим със съвременните предизвикателства и да допринесем за изграждането на силна и просперираща Европа в един по-справедлив и мирен свят", изтъква още държавният глава в посланието си.