На руския олигарх Дмитрий Риболовлев - президент и собственик на футболния клуб "Монако", може да се наложи да напусне едноименното княжество заради скандал с корупция, пише в. "Журнал дьо диманш".

Богаташът, вложил в отбора близо 300 милиона евро, е обявен за персона нон грата в Монако, твърди изданието.

Той е обвинен в подкупване на чиновници и високопоставени полицаи. На 22 септември местната прокуратура започнала съдебно производство. Официално то е срещу "неназовано лице".

И висши чиновници в княжество, и самият княз Албер II прекъснали отношенията си с Риболовлев.

Наскоро разкрития за дружба с руския олигарх предизвикаха оставката на Филип Нармино, правосъдния министър на Монако. Според медиите той дори бил задържан, след като станало ясно, че е получавал от милиардера подаръци и е гостувал в швейцарската му резиденция.

Медиите в Монако и Франция пишат, че Риболовлев и обкръжението му оказвали силно влияние върху следствените органи и полицията в княжеството. Целта била да си издействат по-благоприятно решение в съдебния спор с швейцареца Ив Бувие, посредничещ в търговията с произведения на изкуството. Бувие продал на Риболовлев близо 40 картини на неоснователно завишени цени.

Самият руски олигарх в момента кара отпуска си в Лос Анджелис и засега не е ясно дали смята да се върне в Монако. Преди той безуспешно се опита да получи гражданство от малкото княжество.

През последните няколко години Дмитрий Риболовлев, наричан още Краля на калия, е сред 20-те най-богати хора в Русия. Той пое отбора на "Монако", докато бе изпаднал във втора дивизия. Тимът тръгна нагоре, а това лято спечели шампионската титла на Франция след 17-годишно прекъсване. Известно време в клуба игра и българският нападател Димитър Бербатов.