Властите в Саудитска Арабия трескаво се мъчат да изтеглят нов учебник по история, съобщава британският в. "Телеграф".

Не заради ревизионизъм или някаква недопустима политическа теза, а заради шеговит колаж, попаднал случайно в изданието - снимка на покойния крал Фейсал и учителя Йода от "Междузвездни войни".

Двете легенди са седнали заедно на заседание на ООН. Крал Фейсал представя Саудитска Арабия като монарх, но историците не помнят дългоухия майстор джедай също да е присъствал.

Всъщност става дума за колаж, дело на 26-годишния Абдула ал Шери. Той редактирал поредица подобни снимки, включващи ключови моменти от историята на Саудитска Арабия и герои от популярни филми или комиси. Друга снимка показва Дарт Вейдър рамо до рамо с Лорънс Арабски и краля на Ирак на мирната конференция в Париж през 1919 г. На друга пък се вижда млад арабин, гледащ Капитан Америка от багажника на пикап.

"Аз направих снимката, но не аз съм я сложил в учебника", обяснява той пред "Ню Йорк таймс".

Учителят Йода пък бил избран, защото и той, и Фейсал са мъдри и интелигентни, а и зелената му кожа вървяла много добре като тон със зеленото на арабското знаме. Ал Шери разбрал за появата на неговия колаж в учебника от майка си, която е учителка и му изпратила снимка на страниците.

"Не исках по никакъв начин да обидя краля", подчертава той пред изданието.

Как точно снимката се е появила в учебника е мистерия, но вече има специална комисия, която ще разследва проблема. От местното образователно министерство веднага се извиниха за грешката и започнаха да печатат коригирано копие.