През следващите две години някои излишни чиновници ще бъдат съкратени. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев, който днес представи проекта "Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация". Той се финансира по оперативна програма "Добро управление".

Част от чиновниците, които се занимават с едни и същи дейности в министерствата, ще бъдат освободени, а други ще се преквалифицират, за да могат да се преразпределят в други държавни институции.

Дончев даде пример с част от счетоводителите, както и служителите по управлението на човешките ресурси и обществените поръчки, които ще могат да бъдат преместени на друга работа, защото дейностите им вече няма да се извършват по места, а само от няколко структури в страната. Все още не ясно колко точно ще се свие държавната администрация.

Правителството работи по промените съвместно със Световната банка.

„Най-висша цел е каква услуга получава гражданинът. Той не трябва да е куриер между отделните институции“, подчерта Дончев.

Две пилотни звена за споделени услуги в областта на управлението на човешките ресурси и финансово-счетоводните дейности ще заработят до края на 2018 г. в централната администрация. До 2020 г. тези звена ще бъдат 10, предвижда Стратегията за модернизация.

Стопанисването и поддръжката на почивните бази на ведомствата също ще претърпи реформа.

„Те са над 100  и повечето случаи нямат добри финансови резултати, качеството на предлаганите услуги е лошо, а ползата за държавните служители - съмнителна", каза още вицепремиерът.