Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави днес по телефона и с писмо германската канцлерка Ангела Меркел "за историческата й четвърта поредна победа" и я призова да състави силно коалиционно  правителство, от каквото се нуждае Европа, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

"В светлината на важните световни предизвикателства Европа се нуждае от силно германско правителство сега повече от всякога, такова, което може активно да формира бъдещето на нашия континент... Надяваме се, че преговорите за коалиционно правителство ще допринесат за този резултат", каза Схинас.

На въпрос за третото място на евроскептичната и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" Юнкер изтъква необходимостта да се разграничават тези, които "поставят под въпрос нашите политики" от тези, "които просто искат да разрушат Европейския съюз".

Той напомня и за нуждата "да се дадат адекватни политически отговори на истинските тревоги на хората, да се изправим срещу речите на популистите и да обясняваме по-добре Европа".

Схинас потвърди, че Юнкер е говорил и с победения съперник на Меркел Мартин Шулц".

"Председателят Юнкер има много приятели и много лоялен към своите приятели", каза говорителят, визирайки дългогодишното приятелство между двамата.

След вчерашните общи избори Меркел за четвърти път ще бъде канцлер, но с най-ниския резултат на дясноцентристкия си блок от 1949 г. насам - 33 на сто от гласовете. 

Социалдемократите, които са втори, се представиха още по-зле - 21 процента - най-лошият им следвоенен резултат.

Загубеното от двете големи партии поделиха по-малките. "Алтернатива за Германия" взе близо 13 на сто, а либералните "Свободни демократи" и зелените спечелиха съответно 10,5 и 9  процента от вота.

Според "Политико", още с обявяването на първите резултати, Меркел е почувствала как хватката й върху властта отслабва. Изданието очаква тя да се придвижи надясно по въпросите на миграцията, затягайки правилата за тези, които търсят убежище в Германия и да наблегне на въпросите за "германската идентичност".