"Не вярвам, че има такъв идиот в държавата, който да си помисли, че съм тук за затопляне на отношенията с Георги Гергов и БСП."

Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на журналисти дали присъства на откриването на Международния технически панаир в Пловдив с въпросната политическа цел, тъй като собственик на сградата на панаира е местният лидер на левицата Гергов.

„Аз не вярвам, че има такъв идиот в държавата. Не мнозина, един идиот не мога да си представя”, добави премиерът, цитиран от "Фокус".

Борисов заяви, че се е наслушал на глупости, а Пловдивският панаир е толкова традиционен, от толкова години се прави, огромна численост на български компании и на иновации от цял свят се събират. Той обясни как и в Германия на изборите вчера Ангела Меркел е поканила първо социалдемократите на разговори за управление, но те са отказали, правейки паралел и с неговите покани към БСП след последните два парламентарни вота.

"Това е нормално (левицата да откаже на Меркел в Германия - б.р.), но е нормално и да ги поканят. И ние ги поканихме – едно-единствено нещо е водено като преговор - за председател на парламента. Тук е Гергов, да дойде да го потвърждава“, заяви Борисов, според когото председател на парламента социалист щял да спомогне за спокойната работа на Народното събрание по време на председателството на ЕС. - „И за това го предложихме. Какви са тези работи – някой искал да купи някого? Ние отидохме, преговаряхме ясно и публично. Г-н Гергов си носи и политическата, и партийната, и цялата отговорност. Едно-единствено нещо – говорихме за председател на парламента."

Борисов отрече някога да е водил преговори да управлява в коалиция с БСП. Според Борисов щяло да е глупаво и неевропейско, ако поиска Гергов да не стои до него по време на откриването на панаира.

Премиерът използва откриването на тазгодишното издание на Техническия панаир в Пловдив, за да се похвали пред журналисти колко добре управлява. Той съобщи, че през тази година площите, ангажирани на панаира, били с 30% повече, в него вземат участие над 600 фирми от общо 40 държави, цитиран от радио "Фокус".

Причината според министър-председателя за тези числа - "показател за икономическата, финансовата и политическата стабилност". Борисов благодари на всички партии за постиженията.

„Тази стабилност дава възможност индустрията да се развива, ръстът на икономиката да гони 4%, безработицата да спадне на 5% и да има огромен фискален резерв, нулева инфлация и бюджетен излишък”, разказа успехите Борисов.

По думите му, "ако сме умни, всичко ще се развива така, както трябва".

Премиерът повтори любимото си число, че ръстът на доходите е 11% от началото на годината. Въпреки че според данните на Националния статистически институт месец по месец за второто тримесечие на годината показва лек спад на средната заплата и в обществения, и в частния сектор.

Борисов обаче ползва и друг индикатор за благоденствие, оказа се:

„А и то си личи, особено като дойде празник, се вижда, че по 1 милион българи се изнасят да почиват навън. Виждате стотиците хиляди автомобили, където се движат”, каза още премиерът.

Той отбеляза още, че в държавата ни усилено се строи, като се започне от Пловдив до Варна и от Бургас до Русе:

„Огромни пари се дадоха за образование, включително и за Пловдив, за училища и детски градини. Пътят Пловдив - Асеновград се строи, локалите се изграждат, пробивът се движи също добре по думите на кмета и на областния управител."

Борисов се спря и на международното положение.

"Ние само може да настояваме за бързо и дипломатическо решение на конфликта между САЩ и Северна Корея, защото военният конфликт според мен не е решим", заяви той, цитиран от "Фокус".

Според Борисов, когато от едната страна има учения на Русия и Китай, а от другата летят американски изтребители с техните самолетоносачи заедно с Япония, от такъв конфликт победител няма да има. И призна как започват дните му в последно време:

„Изключително съм разтревожен и всяка сутрин първо пускам Си Ен Ен, за да видя дали не върви някакъв извънреден надпис. Гледам по телевизията, това да летят бомбардировачи, изтребители, да са вкарани там руски, китайски, американски формирования от най-висок клас, просто това или трябва да свърши, или ще доведе до такава развръзка, която на пръв поглед на нас ни се вижда далече, но ще е фатална и за Европа. Защото когато стане криза отвъд океана, както е в случая Корея, веднага се отразява на Европа", добави Борисов и припомни финансовата криза, която всъщност се отрази най-тежко на Европа. 

Министърът на икономиката Емил Караиванов пък обяви, че ще се погрижи в бъдеще на Панаира да има щандове на Българската банка за развитие (ББР), Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Целта била разширяване кръга на потенциалните инвеститори в България. Според Караниколов Пловдивският панаир "е най-авторитетната технологична среща на Балканите, доказателство за което е отчетеният ръст от 20 на сто на изложбените площи".