Пазарът на медицински изделия е една от уязвимите за корупционен натиск области в сферата на здравеопазването. Това сочи доклад на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР). Според документа нормативната уредба в сферата е многобройна и противоречива, липсват ясно разписани процедури и отговорности на отделните лица и структури. 

Кръгла маса събра основните органи за контрол в здравеопазването, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, експерти по медицинско право и пациентски представители, които обсъдиха възможните механизми за регулация на този пазар. 

Зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева съобщи, че като първа регулативна стъпка Министерството ще задължи болниците с държавно участие да поръчват медицинските изделия, които ползват, чрез електронна платформа, аналогична на тази за лекарствата. Целта е платформата да  даде таван на цените на използваните в страната изделия, като всяка болница ще може да договаря по-ниски от този предел цени. 

Правната рамка има сериозни дефицити и те не позволяват нито една институция да контролира пазара, обясни Емил Велчовски, директор на дирекция „Осигуряване на качеството и анализи“ в Изпълнителна агенция „Медицински одит“. По думите му в агенцията непрекъснато постъпват сигнали, свързани с употребата на медицински изделия, но няма орган, който може да установи какво изделие е вложено при лечението на даден пациент, кой лекар го е вложил и дори дали платеното от пациента изделие е използвано наистина.

Институциите се обединиха около нуждата от сериозни промени в нормативната регулация на пазара на медицински изделия, а от името на здравното министерство зам.-министър Нейчева пое ангажимент, че тези промени ще бъдат предложени и обсъдени публично вероятно през следващата година.