Европейският съюз днес прекрати процедурата за извънмерен бюджетен дефицит срещу Гърция, която откри преди осем години.

Болезнените реформи доведоха Гърция от бюджетен дефицит от 15,1 на сто от брутния й вътрешен продукт (БВП) през 2009 г. до бюджетен излишък от 0,7 на сто от БВП през 2016 г., припомня Съветът на ЕС в съобщение.

За догодина ЕС предвижда "малък" дефицит в гръцкия бюджет, като се очаква скоро след това бюджетната позиция на страната да се подобри, се казва в съобщението.

Гръцкият публичен дълг е достигнал пика си от 179 на сто спрямо БВП и се очаква да започне постепенно да намалява, посочва още то.

Според споразумение с кредиторите си гръцкото правителство е длъжно да поддържа първичен бюджетен излишък (преди дълговите плащания) от 0,7 на сто от БВП до 2022 г.

Това е едно от условията в последната програма от спасителни заеми за 86 милиарда евро срещу финансово оздравителни и структурни реформи, с които държавите от еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) успяха да задържат дълбоко задлъжнялата страна като част от общата валута. Първите две програми бяха на обща стойност от близо 240 милиарда евро.

Прогнозите на Комисията за Гърция са за бюджетен дефицит от 1,2 на сто от БВП тази година и за излишък от 0,6 на сто от БВП догодина при сценарий без смяна на политиката.

При тези условия страната остава под тавана за публичен дефицит от 3 процента от БВП и се класира за прекратяване на процедурата.

Така в такава процедура остават три страни от ЕС - Франция, Испания и Обединеното кралство, съобщи Европейската комисия.