"Много отдавна г-н Искров е представителна фигура. Много отдавна БНБ не тежи".

Това каза пред Би Ти Ви бившата депутатка от БСП, а сега адвокат, Татяна Дончева. Според нея ръководството на банката трябва да обясни на обществото някои нелицеприятни неща, които са допуснати. Дончева твърди, че БНБ не е упражнила достатъчно голям контрол, и то не само върху Корпоративна търговска банка (КТБ). През миналата година КТБ била проверявана от БНБ и проверката не е установила липсващи милиарди, а днес от банката твърдят, че не е ясно къде са 3,5 млрд. лв.

Откъде-накъде Искров смята, че цялата дейност на БНБ не трябва да подлежи на контрол? Изведнъж решиха, че никой няма да се интересува от банките, каза Дончева.

Доверието в банковата система се разклаща най-вече от три неща: от поверяването на банките на случайници, които когато трябва да проявят хладнокръвие изглеждат като изпотени и се появяват така на пресконференция. Второ – когато длъжностите лице не изпълняват задълженията си по управление, контрол, регулиране и т.н. Трето – когато се занимават с това, когато са оплескали пейзажа да обяснят, че виновни за това са медиите и политиците, допълни юристката.

Тя съобщи още, че е адвокат на главната касиерка на Корпоративна търговска банка (КТБ) Маргарита Попова, която бе задържана заедно с шефа на УС на банката Орлин Русев. В сигнала от БНБ до прокуратурата се посочва, че на 19 юни - ден преди КТБ да бъде поставена под специален надзор - е извършено неправомерно теглене от трезор на банката за над 205 млн. лв.

Дончева заяви, че това не е вярно.

Тези хора ще хвърлят полиция, прокуратура и служби да търсят Михаля, това нещо е абсрудно, каза Дончева. - Как е възможно да се изнесат толкова пари в пазарски чанти".

После допълни, заливайки се от смях:

Имате голям получател на кредити, който е получил голям актив. Той не иска да си плати онова, което дължи, затова има интерес да събори банката.

В тона й влезе и бившият й съпартиец Румен Петков, който също беше в студиото на бТВ. 

Някой трябва да сметне какъв е обемът на тези 205 млн. лв. Този камион как ще мине летището, засмя се и той.

Според Петков цялото ръководство на БНБ, ДАНС и главният прокурор трябва да влязат в затвора "веднага и на часа".

Петков заяви, че трябва да се проследи каква ще бъде съдбата на шефа на БНБ Иван Искров в краткосрочно време и към коя политическа партия той ще се ориентира.