Шефовете на преговорните екипи на ЕС и Великобритания за излизането й от съюза изразиха днес надежда, че преговорите по трите основни въпроса на раздялата ще бъдат разблокирани тази седмица.

Мишел Барние и Дейвид Дейвис направих кратки изявления пред журналисти в Брюксел, без да приемат въпроси след тях.

"Речта на министър-председателката (Тереза) Мей във Флоренция показа конструктивев дух... Европейският съюз е нетърпелив да разбере по-добре как правителството на Обединеното кралство ще преведе речта на министър-председателката в преговорни позиции", каза Барние. "Това е съществено и се надявам, че ще ни помогне да напреднем тази седмица и да постигнем истински напредък през идния месец".

"Ние сме вече шест месеца в процеса, приближаваме се към оттеглянето на Обединеното кралство", добави той. "И аз мисля, че този момент трябва да бъде моментът на яснотата".

"Очакваме това да бъде натоварена седмица, тази, която ще ни отправи по пътя на бъдещото ни партньоство", каза Дейвис. 

Той каза, че на масата ще бъдат конкретни предложение по въпросите за правата на европейските граждани в Обединеното кралство и на британците в ЕС след Брекзит, по избягването на физическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия и по финансовите задължения на Великобритания към ЕС.

ЕС поставя споразумението по тези въпроси като условие за започне преговори с Лондон за бъдещите отношения.

"Ние и двавата искаме да избегнем промени, в начините, по които гражданите упражняват правата си и нашите предложения ще го изпълнят" каза Дейвис.

За Ирландия и Северна Ирландия той потвърди волята на страната си да поддържа общата територия за пътуване и споразумението от Разпети петък, което гарантира мира между католици и протестанти в някога размирната британска провинция.

"По финансовото споразумение като част от гладкото и подредено напускане (на ЕС) не искаме нашите партньори в ЕС да се тревожат, че ще трябва да платят повече, или да получат по-малко в остатъка от сегашния бюджетен план", добави той. "Обединеното кралство ще спази ангажиментите, които е поело в периода на нашето членство".

Но той предупреди, че сделката за това трябва да "бъде направена в контекста на и в съответствие със" споразумение за бъдещите връзки между Великобритания и ЕС.

"Обединеното кралство е абсолютно ангажирано да работи по детайлите. Ние правим конкретни предложения и няма извинение да се пречи на напредъка", каза Дейвис.

В реч във Флоренция миналия петък Мей предложи Великобритания да получи двегодишен преходен период за раздяла с ЕС след датата на Брекзит, 29 март 2019 г., през който страната да плаща всичките си задължения към бюджета на ЕС изтичащ през 2020 г. , като в същото време формира бъдещите си отношения със съюза.