Повече от 90 процента от гласоподавателите са казали, че подкрепят независимостта на региона Иракски Кюрдистан, показват първи резултати, оповестени от избирателната комисия в Ербил късно снощи.

Избирателната активност на вчерашния вот е била над 72 процента, добави комисията. Окончателните резултати от референдума се очакват до три дни.

Правителството на Ирак няма да води преговори с регионалното правителство в Иракски Кюрдистан за резултатите от "противоконституционния" референдум за независимост, заяви премиерът Хайдер ал Абади, цитиран от БТА.

"Ние не сме готови да обсъждаме или да водим диалог за резултатите от референдума, защото той е противоконституционен", каза Абади в реч, излъчена снощи по телевизията.

САЩ изразиха безспокойство, че обявяване на независим Кюрдистан може да дестабилизира района.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани обяви, че референдумът не е обвързващ и целта му е да даде на неговото правителство мандат да преговаря с Багдад и съседните страни за отцепването от Ирак на контролирания от кюрди район.

След гласуването кюрди празнуваха до късно през нощта по улиците на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, където се чуваха автомобилни клаксони, развяваха се кюрдски знамена и гърмяха фойерверки.