Консервативни католически учени и духовници са обвинили папа Франциск в разпространяване на ерес, съобщава Си Ен Ен. Те се обявяват срещу реформите на светия отец.

"Бунтовниците" са предали още на 11 август писмо с 40 подписа на главата на Римокатолическата църква. То е било подписано до днес от още 22 души и бе разпространено публично едва тази събота.

Писмото може да прочетете ТУК.

В прессъобщение недоволните сочат, че говорят от името на "голям брой" духовници и католици, които "нямат свобода на словото".

Духовниците не обвиняват в писмото самия папа, че е еретик, но подчертават, че той поддържа "еретични позиции" относно "брака, моралния живот и Евхаристията".

Учените не са доволни от направените промени от Франциск в духовния живот.

"Църковният закон изисква компетентните лица да не мълчат, когато пасторите на Църквата заблуждават стадото", се изтъква в документа.

По-конкретно, писмото обвинява папата, че е разпространил седем "ереси", най-вече чрез своята отвореност. Един от примерите е позволението разведени и омъжени отново католици да получават Светото причастие. Те заклеймяват документа на папа Франциск от 2016 г. - Amoris Laetitia, който отвори възможността някои разведени и омъжени католици да получат причастие, което според консерваторите е посрещнато с объркване от католиците по света. Освен това според тях много кардинали и епископи по света не приемат и не прилагат новото правило.

Консервативните духовници обвиняват светия отец, че налага "странни доктрини за вярващите" и го молят публично да ревизира измененията.

Историци коментираха, че подобна проява няма прецедент от 1333 г., но изтъкват, че голямата част от подписалите писмото са членове на традиционалистката група "Пий X", която се отдели от Католическата църква още по времето на Йоан-Павел II. Изследователите на Ватикана обаче признават, че тълкуванията за еретични действия предизвикват големи тревоги сред консерваторите и особено за идеите и импровизациите на папата за прилагането на вековната католическа доктрина в сложния съвременен живот.

Светият отец не е коментирал, нито отговорил на писмото, заявиха от Ватикана.