Наим Сюлейманоглу е излязъл от кома, диша самостоятелно и е контактен, след като бе приет по спешност в болница в Истанбул, съобщават турските медии. 

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести постъпи в клиниката в критично състояние. Той е изпаднал в кома заради чернодробна недостатъчност. Нуждае се спешно от трансплантация, в противен случай няма да оцелее, обяви личният му лекар Аднан Бъграчък.

В момента се търси донор и паралелно с това се извършва лечение - доколкото е възможно. Медиците следят нивото на чернодробните ензими, което се подобрява, според един от лекуващите лекари на легендата. 

Сюлейманоглу до последно е пазил в тайна дори от най-близките си здравословното си състояние. Той е бил в болница през миналата седмица, после е изписан и отново приет по спешност късно снощи.

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в момчилградското село Птичар. Той нашумя още като тийнейджър, стана световен и европейски шампион за България, записа световни рекорди. По време на възродителния процес му бе дадено името Наум Шаламанов. 

През 1986 г. избяга в Турция, на която донесе много слава. Сюлейманоглу е олимпийски шампион през 1988-а, 1992-ра и 1996 г. Прекрати кариерата си след "Сидни 2000". Наричат го Джобния Херкулес. През пролетта на тази година Наим бе в България, за да отдаде почит на починалия Иван Абаджиев, неговия първи треньор в националния отбор на България по щанги.