"По време на посещението си в САЩ миналата седмица президентът Румен Радев на няколко пъти подчерта стратегическото партньорство между България и САЩ. Когато обаче го попитаме каква е позицията му за Крим, той се дистанцира от ясен отговор. Само преди няколко дни държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че Радев не е отишъл на приема на ЕС в Ню Йорк, да отиде при своето европейско семейство."

Така коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов упреците, че търси умишлена конфронтация с президента Радев и го атакува при всеки удобен случай. 

Цветанов сравни поведението на Радев в САЩ със семейно предателство. 

"Това е същото като бТВ да прави прием, а вие да отидете на събитие на Нова телевизия. Как ще бъде възприето това?", запита той Антон Хекимян в сутрешния блок на бТВ. 

На отговора на водещия, че това няма как да се случи, Цветанов заключи:

"Няма да се случи, защото сте достоен и лоялен човек."

Според зам.-председателя на ГЕРБ под "атаки срещу президента Радев" винаги се визира онази анкетна комисия, която Народното събрание създаде за проверка на процедурата за купуване на изтребители.  

И уточни хронологията на събитията, които са излезли след публикуването на доклада ѝ:

"Превъоръжаването на армията у нас започва през 2010 г. Две години по-късно, връщайки се от Португалия, г-н Радев е изключително впечатлен от изтребителите F-16 и казва, че това е най-доброто, което може да се вземе за България. През 2014 г. той отива на посещение в Унгария, която е закупила "Грипен" след много скандали за корупция, и вече е на мнение, че трябва да купим тези самолети", разказа Цветанов и продължи:

"През 2015 г. Радев си подава оставката демонстративно, тя му се връща и той остава на работа. Военният министър вече няма отношение към утвърждаването на тези процедури, то е функция на сегашния президент. Много важен момент настъпва през 2016 г. - един-два месеца преди включването в президентската кампания се въвежда един нов, осми критерий като примерна схема за разплащане. Тя дисквалифицира конкретен кандидат и ограничава възможността на правителството да проведе разговори с тримата участници", отбеляза Цветанов. 

Той категорично отрече твърденията, че при гласуване на членовете на ВСС от квотата на парламента депутатката от ГЕБР Снежана Дукова е давала знаци и указания с вдигане на ръка, повдигане на очила и размахване на химикалка.

"В медиите имаше и същата снимка на Жельо Бойчев от БСП, струва ми се - смятате ли, че двамата могат да си партнират. Нормално е, когато техническите устройства не сработват, народните представители да дадат сигнал по някакъв начин на квесторите. Вече има квалифицирано мнозинство, няма контролирано гласуване", категоричен бе Цветанов.

Той изрази раздразнението си, че се говори за ВСС, очилата на Дукова и парите на магистратите, вместо обществото да се концентрира върху съдебната реформа и въпроса защо Евелин Банев-Брендо вече 20 години не може да бъде осъден в България.

"Вие знаете ли коя е Вероника Имова? Вероятно тя ще бъде най-добрият член на ВСС. Вместо да бъдете информирани, занимавате хората дали Снежана Дукова е показвала как парламентарната група на ГЕРБ да гласува за членовете на ВСС. Разглеждайте ВСС като цялостен орган", допълни Цветанов.

"Не сме провеждали политически срещи с коалиционните си партньори заради ангажираност”, отговори Цветанов на твърденията на Валери Сименов, че диалогът между "Обединени патриоти" и ГЕРБ напоследък не е особено активен и пропорциите в участието на партиите във властта са нарушени.