Творческите съюзи в България все по-рядко привличат общественото внимание с теми за духовното – най-често го правят със скандали за материалното. За злоупотреба с имоти преди няколко години бе обвинен покойният вече председател на Съюза на писателите Николай Петев. Подобни обвинения днес са изречени за председателя на Съюза на филмовите дейци Иван Павлов…

Те идват от личност, градила име и авторитет дълги години на сцената и екрана, човек, който в момента е в особена позиция в родното арт общество, защото синът му е министър на културата (б.р. Боил Банов).

На заседание на Съюза на българските филмови дейци в понеделник е било прочетено писмо от Васил Банов с твърдения, след които, ако бъдат потвърдени, не изглежда редно Павлов да остава на поста си (а може би трябва да бъде и разследван).

Васил Банов е от около една година в Управителния съвет на Съюза, председател е на актьорската гилдия, както и член на работната група на УС, която се занимава с договорите, свързани с имотите на организацията. Именно с договори за имоти, които според Банов се отдават под наем на твърде ниски цени, са свързани три от петте точки в писмото му.

Актьорът обръща внимание още на скъп автомобил, който се ползва от председателя Иван Павлов, но не е ясно дали само за нуждите на СБФД. Васил Банов отбелязва също, че е несравнимо месечното възнаграждение на председателя (1800 лв.) с помощта, която получава от Съюза тежко болен негов член – 150 лв.

Накрая Банов съветва Иван Павлов да си подаде оставката като председател, тъй като не му вярва. Дава също предложения за промяна в Устава, сред които ръководителят на организацията да не може да се избира за повече от два мандата, а всички решения за имоти да се вземат само в присъствието на поне една трета от членската маса на Съюза.

Предлагаме ви пълния текст на писмото на Васил Банов:

Уважаеми колеги,

Членове на СБФД и съсобственици на имотите на Съюза,
След почти едногодишна работа в УС на СБФД, служебните ми ангажименти не ми позволяват да присъствам на Общото събрание на 25 септември, за това се надявам да се съгласите да изслушате този кратък текст, за което ви благодаря.
Аз Васил Банов, като член на УС на СБФД, председател на гилдия актьори и член на работната група на УС, занимаваща се с договорите, свързани с имотите на СБФД, искам накратко да Ви запозная с част от проблемите, на които съм посветил време и енергия и които се отнасят до всички нас.

1. Договорът с ЛИДЛ, въз основа на който е нает клуб-ресторантът на СБФД, е сключен от Георги Стоянов за срок от 14 години. За да ни убедят колко това е правилно на общото събрание, преди да се гласува, г-н Мареков целенасочено е заблудил всички нас, че възрастните членове на СБФД ще получават от ЛИДЛ отстъпки и талони за безплатни храни и продукти. После договорът е продължен от Иван Павлов с още 5 години, та чак до 2031 г., без това да се гласува от УС на СБФД. Реалната площ на обекта е 1370,60м2, а месечният наем според договора е 7 595 лв. на месец, което прави 5 лв. 54 ст. на кв.м – далеч под пазарната цена на този район от София, с което сме ощетени всички ние.
Членовете на работната ни група и Иван Павлов проведохме разговор с висши ръководни кадри на ЛИДЛ, за да поискаме увеличениие на наемната цена, но те бяха категорични, че тя ще остане такава до края на договора през декември 2031г.

2. Договорът с г-н Китанов за Дома на киното и прилежащите помещения – кафенето и магазина до входа – не се изпълнява коректно от страна на фирмата, по отношение на договорените инвестиции.
Наемната цена в момента е 3 240 (три хиляди двеста и четиресет) лв. при обща площ от 829 ,61 м2, което означава, че целият обект „Дом на киното“ се отдава под наем на цена 3 лв. 90 ст. на м2.
С настоящия договор ние допускаме на тази смешна цена г-н Китанов да пренаема и кафенето, и магазина до входа. А в разрез с договора се пренаема и салонът, като ние не получаваме нищо от тези приходи, които на практика са колкото е цената, която ни плаща като наем г-н Китанов. Това не е е редно, тъй като Съюзът е много беден, дори по-беден от фирмата на г-н Китанов.

3. Договорът със Сметната палата е за 500 лв. (с ДДС) наем на месец, за 186 кв. м складова площ под Клуб-ресторанта. Това значи, че наемната цена е 2 лв. и 70 ст. на м2. Отново пропуснати ползи за членовете на СБФД. 
Председателят Иван Павлов е продължил срока на този договор за още 3 години през декември 2016 г. без дори да уведоми нас, членовете на УС на СБФД. И отново в разрез с Устава на СБФД, където е записано: „УС  управлява имуществото на Съюза“.

4. Леката кола, с която се вози председателят на СБФД Иван Павлов, надявам се само по съюзни дела, е „Волксваген Пасат“ – 2000 куб., закупена по времето на Георги Стоянов през 2012 г. по лизингова схема, като изплащането ще продължи до ноември 2017 г. Няма документи за отчет, за да разберем всички ние за какво и как се ползва нашият автомобил, а изминатите километри от 2012 г. досега са средно около 15 000 на година. Това е доста за служебен автомобил на беден Съюз като нашия.

5. Заплатата на Иван Павлов е 1800 лв. месечно, а един тежко болен член на Съюза получава помощ от 150 лв. годишно. Как да ги сравнним?

Аз, Васил Банов, провокиран на заседание на УС от големия актьор Васил Михайлов по повод работата в Съюза, заявявам:

• Голяма част от сключените договори за наеми, както и скъпо закупеният автомобил са в ущърб на СБФД;
• С действията си председателят на Съюза Иван Павлов демонстрира, че се идентифицира със СБФД и еднолично взима решения и ги провежда, а те по Устав трябва да се гласуват и утвърдят от УС;
• Не вярвам на този председател и го съветвам да си подаде оставката.

Предлагам да се гласуват и следните предложения:

Промени в Устава на СБФД, а именно:

1. Председател на СБФД и членове на УС да бъдат избирани за не повече от два мандата (независимо дали са поредни, или не);

2. Заплатата на председателя и секретаря на СБФД да се определя от УС на Съюза;

3. Назначението и уволнението на работещи в администрацията на СБФД да става от председателя, но след решение на УС;

4. Бъдещите договори, свързани с имоти, сделки и прочее, да се подписват от председателя на СБФД и още двама от членовете на УС на СБФД, след обсъждане и решение на УС;

5. Продажбата на имотите да става само след решение на Общото събрание, на което да присъстват поне една трета от членския състав на Съюза.
Накрая си позволявам да заявя: против съм продажбата на базата в Лесидрен, особено сега и при този председател.
Не бива Общото събрание на 25.09.2017 г. да се ръководи от Иван Павлов или Васил Мареков.

Площад "Славейков"