Българите остават скептици към новите предложения за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това сочат данните от последното национално представително проучване на "Алфа рисърч", проведено между 13 и 20 септември сред 1030 души в цялата страна. Те са и слабо запознати с обмисляните промени.

45 на сто от анкетираните изобщо не вярват, че в България борбата с корупцията е желана и възможна. Това е и най-честият отговор. Управляващи и опозиция се разделени по въпроса кой трябва да назначава председателя на новия специализиран орган - според БСП и президента Румен Радев това трябва да прави държавният глава. Според предложението на ГЕРБ - парламентът. Българите обаче слабо се вълнуват от това кой точно трябва да назначава шефа на антикорупционния орган, показват резултатите на "Алфа рисърч". 

 

Над една трета от българите изобщо не следят темата за приемането на закон за борба с корупцията. Почти половината от анкетираните само са чували бегло за това.

За 18% нещата биха могли да се променят, ако председателят на новия специализиран орган се излъчва от президента, за 15% - ако се излъчва от мнозинство от две трети от парламента. Но над 45 на сто не вярват, че може да има ефективна борба с корупцията при който и да е от двата варианта.

Въпреки декларираната нетърпимост към корупцията едва 8% са склонни да подадат с името си сигнал за корумпиран политик, 19% са на мнение, че след сигнала те самите могат да пострадат, 23% не знаят или се притесняват да отговорят на този въпрос. Над 30% не биха подали, защото не очакват да има ефект, а над 18% дори се страхуват да подадат сигнал, за да не пострадат.