Докато САЩ и Северна Корея продължават да си разменят заплахи, нямаме никаква представа как е представяна войната на думи на населението в азиатската страна, чийто достъп до външния свят е строго ограничен от режима.

Страната е напълно изолирана от останалата част от света. Статистически данни се получават основно на базата на оценки, вместо на конкретни данни. И все пак какво можем да научим от оскъдната информация за режима в Пхенян?

Династията vs демокрацията

Сред разделянето на Корея в Пхенян са управлявали трима лидери от династията Ким - основателят Ким Ир Сен, синът му Ким Чен Ир и настоящият вожд Ким Чен Ун. През този период в Сеул са управлявали 12 президенти за 19 мандата, страната е преживяла революция и няколко преврата, докато се стигне до демократични избори. През тази година президентката Пак Гън Хе беше свалена от власт и е разследвана за корупция.

Колко хора имат мобилен телефон?

Един на всеки десет души в Северна Корея има мобилен телефон. По-голяма част от 3-те милиона потебители на телекомуникационни услуги живеят в Пхенян. Всички те обаче са следени изкъсо от единствения оператор, който, разбира се, е държавен. Севернокорейците имат достъп единствено до мрежата, разработена единствено за територията на Северна Корея. Глобалната мрежа не се използва от жителите на страната.

Какво показва ръстът?

Според проучвания на университета Sungkyunkwan в Сеул севернокорейците са средно с 1-8 сантиметра по-ниски от южнокорейците. Тази разлика не може да се обясни генетично, защото населението на Северна и Южна Корея на пракика има сходен генотип, твърдят учените. Единственото обяснение е лошото качество на живот и системното недохранване.

И пътищата в Северна Корея са лоши

Снимки от Пхенян, разпространявани от севернокорейски медии, показват широки асфалтирани пътища. Извън столицата обаче ситуацията е по-различна. От над 25 000 км пътища са асфалтирани едва 3%, или около 700 км. Едва 11 на всеки 1000 севернокорейци притежават кола.

За сравнение - 92% от пътищата в Южна Корея, които са с обща дължина над 90 000 км, са асфалтирани.

Икономика, която се крепи на... въглища

Севернокорейската икономика се крепи основно на износа на текстил и въглища. Трудно е да се определи стойността им, защото единствените данни идват от страните, които внасят от Северна Корея. А заради наложените от Съвета за сигурност на ООН санкции голяма част от вноса не се обявява.

Според Обсерваторията за икономическо разнообразие Северна Корея печели около 952 млн. долара от износ на въглища. За сравнение - износът на електроника от южната й съседка й носи 63.8 милиалда долара.

Военната мощ - фикс идея за Ким

Северна Корея е 52-рата страна по-население в света, но се смята, че има четвъртата най-голяма армия. Около 25% от БВП на страната отиват за отбрана и почти всеки севернокореец преминава през някаква форма на военна служба.

1,960 милиона са заетите в отбраната на Северна Корея. В Южна Корея броят на войниците е 630 хиляди. По-различо стоят нещата при военната екипировка - севернокорейските танкове са около 3500, а тези на южната съседка - 2500. Сеул разполага с повече изтребители - 567, в сравнение с 545 за Пхенян, който обаче има с 50 повече подводници - 73.

Южнокорейците живеят по-дълго

12 години е разликата в средната продължителност на живота от двете страни на 38-ия паралел. През 2015 г. южнокорейците живеят средно 82 години. Причините за тази разлика отново са лошото качество на живот и недохранването в Северна Корея.

Но пък раждаемостта в Северна Корея е по-висока

През 2015 г. раждаемостта в Южна Корея е 8.6 промила. На север е 14.3. Това е причина за отрицателния естествен прираст в Сеул, който е похарчил над 70 милиарда долара през последните години за детски надбавки и лечение на стерилитет.