Националните власти ще тестват по единна за Европейския съюз методика дали качеството на храните е еднакво с това в другите държави на съюза и ако не е, ще могат да санкционират производителите съгласно европейска директива за нечестните търговски практики.

Това съобщи днес на пресконференция в Брюксел еврокомисарката по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова. Тя каза, че Комисията ще даде по 1 милион евро,  за да бъде разработена методиката за тестовете до края на тази година и те да бъдат проведени на място в началото на следващата.

Комисията по този начин отговаря на оплаквания от централно- и източноевропейски страни, че качеството на потребителски стоки, които многонационалните производители предлагат на техните потребители, не е същото както в Западна Европа, въпреки че опаковките и етикетите са същите.

"Искаме да променим тази практика, защото не е това начинът, по който трябва да работи единният пазар. Не искаме единен пазар с двойни стандарти", каза Йоурова.

Тя каза, че при установено по-ниско качество на даден продукт производителят ще има опциите или да повиши качеството, или да смени етикета и наименованието, като за предпочитане е първото.

"Ако то би увеличило много цената, тогава те трябва да го ребрандират. Това е второто най-добро решение", каза Йоурова.

Комисията не намира за необходимо да предлага ново законодателство за този проблем, а да засили прилагането на съществуващото, каза тя.

"Искам потребителите да бъдат информирани и да вземат отговорни решения. Не бих подкрепила някакъв вид бойкот", каза комисарката.

По думите й в сравнение с пролетта, когато са били проведени първите сравнителни тестове, сега Комисията разполага с повече доказателства за различно качество на едни и същи потребителски стоки в ЕС.

"Това засяга десетки, може би стотици продукти", каза Йоурова, като даде примери с рибни полуфабрикати, шоколад, кафе.

Директивата за нечестните търговски практики им дава правни определения, валидни във всички страни в ЕС. Според тях за такава практика е признато използването на подвеждаща или фалшива информация. 

Директивата задължава националните власти да предвидят наказания за такова поведение.

За разлика от регламента, който се прилага пряко във всички страни членки, директивата е акт, който изисква всяка държава да приеме собствено законодателство за нейното прилагане.