Оставката на силно недолюбвания досегашен шеф на СГС Калоян Топалов бе гласувана от ВСС с пълно единодушие - 11:0 (в отсъствието на Лозан Панов).

Не мина обаче предложението на Калин Калпакчиев да наградят магистрата с почетен знак - на изпроводяк, заради работата му в СГС.

В съвсем делови дух съдийската колегия опита да гласува оставката, но когато вече системата работеше на режим за вот, Калин Калпакчиев взе думата и предложи за награда Топалов. Той му предложи личен почетен знак първа степен - златен.

"И смятам, че през тези 2,5 години ръководството на съда бе подложено на много агресивна атака в медиите без конкретни факти, това водеше доста често и до проверки, които дори съдийската колегия и Инспекторатът извършваха в съда. Всички тези проверки не са констатирали сериозни нарушения, дори напротив – те са констатирали добрата посока, в която се движи СГС."

В подобен дух се изказа и Юлия Ковачева. И тя подчерта невижданата атака от кафявите медии срещу председателя на СГС, който опита да тури ред в съда:

"Усилията, които положи Калоян Топалов, заслужават адмирации. Всички изпратени от нас проверки показаха, че съдът работи добре, че няма съществени отклонения от правилата - каза Ковачева. - Той заслужава да бъде награден с това отличие заради промяната, която успя да осъществи по отношение на организацията на работа в този съд, и за усилията, които положи за издигане на неговия авторитет след всички станали обществено известни случаи, които хвърляха сянка на съмнение върху работата на съда."

"Мисля, че ВСС дължи това отличие на колегата Топалов, доколкото не успя да защити името на съда и неговия председател от публичните нападки в медийното пространство срещу него. А мисля, че ролята на ВСС е точно тази.

Жалко, когато хората напускат системата, след като си вложил толкова лично време и усилия, а и самата система е инвестирала в тях", заключи минорно Ковачева.

Срещу предложението обаче остро се включи председателят на ВАС Георги Колев, който зададе тон на мнозинството с думите, че предложеният за награда не си е довършил мандата.

"Да, бих подкрепил, ако имаше. Чуха се думи - ето, видите ли, съдът (имаше предвид ВСС) е бил виновен за това, че не го е подкрепил и затова бил напуснал. Това са си негови заключения. Награда се дава на колеги, които навършват пенсионна възраст - след 30-35 години заслужават почетен знак.

Аз лично няма да подкрепя предложението, както искате го тълкувайте."

Кадровиците се изпокараха кое предложение след кое да се гласува - оставката и наградата. Междувременно, понеже Калпакчиев взе думата, докато бе "отворно" гласуването, на мониторите се появи резултат 10:0 - че оставката е приета. Галя Георгиева обаче възрази, че въобще не е гласувала.

Така в отсъствието на Мария Кузманова, Даниела Костова, представляващия Димитър Узунов и Лозан Панов на таблото се появи резултат 5:5 по повод наградата, т.е. няма решение за почетен знак.

След това специално се прегласува въпросът с оставката и резултатът стана 11:0 - Димитър Узунов се бе върнал.