Общ бюджет, парламент и финансов министър на еврозоната предложи за пореден път френският президент Еманюел Макрон в реч пред студенти в Сорбоната днес. Той поиска също общи европейски сили за намеса и общ бюджет за отбрана на Евросъюза.

"Имаме нужда от по-проста, по-ефикасна Европа, която е по-прозрачна и по-малко бюрократична", каза Макрон. "Общият пазар трябва да е място на сътрудничество, а не на конкуренция. Ето защо имаме нужда от европейски прокурор, който незабавно да наказва всяка несправедлива практика."

Държавният глава на Франция поиска също създаване на европейска агенция за даване на убежище и европейска гранична полиция.

Сред предложенията на Макрон е и създаване на европейска служба за борба с тероризма и общи сили за борба с природните бедствия.

Средствата за общия бюджет може да се осигуряват от данъци върху цифровия сектор, екологични данъци, а по-късно и от общи данъци за страните от валутния съюз, заяви още Макрон.

Той увери, че не цели да "решава проблемите на публичните финанси на една или друга държава".

Резултатите от парламентарните избори в Германия обаче може да се окажат спънка за плановете на Макрон. Партията на германския канцлер Ангела Меркел ХДС/ХСС вероятно ще сформира коалиция с либералната Свободна демократическа партия (СвДП), която е твърдо против идеите на френския президент за по-интегрирана и по-протекционистка Европа. Предложенията му за отделен бюджет и парламент на еврозоната не намират подкрепа сред тях.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства в туитър речта на Макрон.

"Една много европейска реч на приятеля ми Еманюел Макрон", написа Юнкер в профила си. "Европа има нужда от смелост. Благодаря за подкрепата Ви за институциите на ЕС."

 

 

Макрон възнамерява да създаде европейска версия на своята национална партия "Републиката в движение" преди европейските избори през 2019 г., пише "Политико". Целта е да създаде достатъчно силно представителство в Страсбург, което да прокарва неговата визия за Европа. 

Макрон вижда сегашната политическа група на либералите в Европарламента като основа на европейската си формация, но не смята да се ограничава с нея. Той иска да привлече хора от левицата и от ЕНП.

Вместо национални референдуми по бъдещето на Европа той предлага "демократични конвенти", т.е. публични обсъждания в началото на идната година. Аргументира се, че електоратът никога на практика не отговаря на поставените в референдумите въпроси.

Цялата реч на френския президент може да чуете тук.