Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разговаря днес в Лондон с британската министър-председателка Тереза Мей. След това каза пред журналисти, че е "предпазлив оптимист", че преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС ще бъдат разблокирани.

"Чувствам се предпазлив оптимист за конструктивния и по-реалистичен тон в речта на министър-председателката във Флоренция и след дискусията ни днес", каза той пред журналисти на "Даунинг стрийт" 10.

"Това показва, че на философията да имаш баница и заедно с това да я изядеш ѝ се вижда краят", добави той, без да приема въпроси от репортерите. "Поне се надявам да е така".

ЕС критикува досегашните британски позиции, които предполагаха страната да напусне ЕС и да се освободи от задължения към него, като същевременно съхрани максимално достъпа до неговия пазар.

Досегашните шест месеца преговори не доведоха до съществен напредък по трите основни въпроса на раздялата, решаването на които ЕС поставя като условие за начало на преговори по бъдещите отношения - финансовите задължения на Обединеното кралство съм ЕС, правата са европейците в него и на британците в ЕС и свободното движение между Северна Ирландия и Ирландската република.

Вчера главните преговарящи за ЕС и Британия Мишел Барние и Дейвид Дейвис изразиха надежда за напредък в четвъртия кръг преговори тази седмица, след речта на Мей във Флоренция миналия петък, в която тя предложи страната й да плати всички поети задължения към седемгодишната финансова рамка на ЕС до 2020 г., като в замяна получи двегодишен преходен период след датата за напускане - 29 март 2019 г. - както и споразумение за бъдещите отношения с Европа и за достъп до единния й пазар.

Отбелязвайки положително речта на Мей обаче, Барние каза, че ЕС очаква Обединеното кралство да преведе маркираните в нея идеи в конкретни преговорни позиции.

"Както знаете, ние ще обсъждаме бъдещите ни отношения с Обединеното кралство, когато има т.нар. достатъчен напредък" (в преговорите по условията на раздялата), каза Туск. "Ако държавите членки ме попитат днес, не бих казал, че вече има достатъчен напредък", уточни той.