През 2012 г. членовете на парламентарната квота на ВСС се избираха с обикновено мнозинство и си ги гласуваха ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". През 2017 г. се избираха с 2/3 - гласуваха си ги същите партии - това са лицата на политическата мафия у нас. А нашата огромна политическа отговорност и моята лична, и на всички лидери вдясно е, че допуснахме само лицата на мафията да се договарят в този парламент. Те го правеха и докато се водехме управляващи. Управлявахме си опинците, защото Борисов и Пеевски си взимаха решенията зад гърба ни.

Така бившият лидер на ДСБ Радан Кънев коментира пред бТВ ситуацията с избора на нови членове на ВСС от Народното събрание и участието на опозицията в лицето на БСП в това. По думите му .левицата само се прави на опозиция.

"Те са голямото менте в този парламент. Издигнаха шестима души - трима читави, за пред хората, и трима като част от договорката", обясни Кънев.

По думите му цялата парламентарна процедура по избора на нов ВСС е минала в пълна хармония, въпреки че се създава впечатление за нагнетена политическа среда заради постоянни обиди, които текат между властта в лицето на ГЕРБ и опозицията в лицето на левицата. Щом става дума за важен избор - договорени се оказват и квотите, и имената, в съзвучие със стакуквото, смята бившият депутат.. 

Той припомни, че коалицията между РБ и ГЕРБ в предишния мандат се наруши, а ДСБ и гражданската квота се оттегли от властта заради една бройка - а именно броя на избираемите от парламента квоти в колегиите на ВСС, защото всички подписали така наречения "исторически компромис", но ГЕРБ, "Патриотите" и ДПС изменили на подписа си. 

Според Кънев е възможно новият ВСС да стига до блокажи, тъй като професионалната квота в новия съвет е била попълнена и от професионалисти, докато парламентът е избрал послушните кандидати, с изключение на една-две одиозни фигури. 

"Да се надяваме, че съм прав, че в новия ВСС няма да има едно голямо мнозинство, което да взима лошите решения, както е сега. Най-важната реформа - фактическото преучредяване на прокуратурата, за да се превърне в действащ инструмент срещу корупцията - това няма да се случи. Може би ще има някакъв блокаж, в който ще се търсят някакви компромиси", прогнозира Кънев.

Бившият председател на ДСБ заяви още, че и на него, а вероятно и на повечето граждани вече им се доспива, щом стане дума за т.нар. антикорупционен закон и споровете между ГЕРБ и БСП за него. В най-добрия случай въпросният законопроект е просто "думи на хартия", а в най-лошия - опит да се създаде пореднен инструмент,  който властта да използва като орган срещу непослушните. Затова и единственият спор между власт и опозиция е несъществен - кой да назначава ръководителя на въпросния антикорупционен орган, обясни Кънев. По думите му дори в момента се предлага от Министерския съвет проект, който е по-слаб от предлагания в предишния мандат.

"У нас има 12-13 антикорупционни тела, от които резултатът е, че корупцията процъфтява. Успешният пример е Румъния - тя показа, че може да се бори с корупцията, а други страни като Сърбия, Македония, в това число и ние - в подобни условия и при подобна история, не се справяме, защото не искаме. Само че Румъния тръгна на два крака - антикорупционният орган, проверяващ най-общо за разлика между доходи и имоти, но другият крак, деснтият крак е силна антикорупционна, независима прокуратура.", обясни Кънев. 

Според него ако няма орган с репресивни функции, който да преследва и наказва тежки престъпления като корупцията, всичко останало на практика поощрява корупцията: "Ще ги вадим на стената и ще казваме кой е добър и кой лош. Това ще е още един инструмент на управлението, но не срещу корупцията".

По думите на Кънев и заявката на левицата, че ще се бори с "паралелната държава" е фарс.

"БСП са майката на политическата мафия и не могат да са друго. Ако ГЕРБ имат същия проблем, той е, че произлизат от същите среди и не се различават като манталитет". 

Кънев коментира и ситуацията в Европа преди българското председателство на Съвета на ЕС и след изборите в Германия. По думите му "бюрократично-романтична визия за ЕС на Жан-Клод Юнкер се сблъсква с реалността и позициите на най-влиятелните европейски лидери" като Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

По думите му случилото се на изборите в Германия е следното: крайни националисти взимат гласове в източните части на страната, в това число и от бивши комунисти, но в Западна Германия тези крайни националисти отслабват десницата в традиционните й крепости. Резултатът от това ще е, че десницата в Германия ще е стимулирана да си върне гласовете, тоест да се втвърди. Което не помага на плана на Юнкер. Освен това либералите в Германия не са против вариантите за ЕС на две скорости. Добра новина била само тази, че са и против плановете на Макрон за на практика втори парламент - на страните от Еврозоната.