Докато Доналд Тръмп и Ким Чен Ун си разменят обиди и залахи, властите в Калифорния възприемат всичко това напълно сериозно, пише "Форин полиси".

Съвместният център за регионално разузнаване в Лос Анджелис издал още през август бюлетин с предупреждение, че евентуална ядрена атака срещу Южна Калифорния ще бъде катастрофална. И призовал щатската управа да подготви сериозни планове за отразяване на такова нападение.

В документа е споменато изпитанието на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета от юли. Теоретично тя би могла да достигне Западното крайбрежие на САЩ. А пропагандните видеоклипове на режима в Пхенян показват Сан Франциско и Вашингтон в развалини.

Бюлетинът е от 16 страници и е единствено за служебно ползване. Той бил раздаден на служителите на местните, щатските и федералните агенции в Лос Анджелис, както и на хората от Министерството на националната сигурност (МНС) в цялата страна.

Голяма част от информацията в документа се основава на добре известни факти за резултатите на ядрения взрив, радиацията, възможността за изваждане от строя на комуникациите, а също така за разрушителния ефект върху човешкия живот и инфраструктурата.

Щети  за 1 трилион долара

Така например един ядрен взрив в Лонг бийч може да причини щети за 1 трилион долара, се казва в документа. Оценката е въз основа на данни на "Ранд корпорейшън".

Съдържат се и инструкции как човек да се опази от радиация:

"Легнете с лице надолу и сложете ръце под тялото, за да предпазите изложената на опасност кожа. Останете в хоризонтално положение, докато горещите и шокови вълни отминат."

Има и раздел, обясняващ основните механизми на ядрените взривове и специфичните неща, които се очаква да се случат при ядрена атака, които трябва да бъдат проучени предварително.

Документът дори предупреждава за трудностите, които властите могат да срещнат след взрива. Населението ще трябва да бъде евакуирано, но при "ограничено разбиране на рисковете от радиация те ще недоволстват и дори могат да не се подчиняват".

Сред предизвикателствата са и заразите, които могат да бъдат разпространени от домашните животни и дрехите.

Бюлетинът заключава, че федералното правителство най-вероятно ще може да окаже само ограничена помощ непосредствено след ядрен взрив.