"Напълно сме подготвени за втория вариант, който не е за предпочитане. Ако обаче направим избор в полза на този вариант, той ще бъде опустошителен - о-пу-сто-ши-те-лен за Северна Корея. Той се нарича военен вариант", заплаши Доналд Тръмп от Розовата градина на Белия дом, предаде Си Ен Ен.

Войнствените предупреждения срещу Пхенян идват на фона на информациите за преместени изтребители, ракети въздух-въздух и допълнителни резервоари с гориво във военна база по източната граница на Северна Корея. Милитаристичните действия на комунистическата държава са засечени от американски спътник. Освен това преди ден външният министър на Пхенян обяви, че американски самолети ще бъдат сваляни дори и извън територията на страната му, защото Тръмп бил обявил война на Северна Корея. От Вашингтон нарекоха абсурдни и смехотворни изявленията му, че САЩ са обявили война на Пхенян.

"Той действа много зле", продължи Тръмп, визирайки диктатора Ким Чен Ун. "Той казва неща, които никога не трябва да се изричат."

Президентът обясни, че САЩ реагират на провокациите на Ким само в отговор на реториката от Пхенян. Тръмп се оплака и от сложната ситуация, заявявайки, че е оставен в "тази бъркотия" от предишните администрации.

"Но аз ще оправя бъркотията. Ще видим какво ще се случи", заяви държавният глава на САЩ.

Тръмп говори на съвместна пресконференция с премиера на Испания Мариано Рахой и се обяви против референдума за независимост на Каталуня.

Северна Корея скоро ще разполага с междуконтинентална балистична ракета, снабдена с ядрена бойна глава, обяви по същото време председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд пред Комисията по въоръжените сили в Сената, предаде БТА.

Не мога да кажа дали това ще стане след три, шест или 18 месеца, но е само въпрос на време, каза генералът на изслушване в Комисията, посветено на удължаването на пълномощията му с още две години. Според Дънфорд сега Вашингтон трябва да изхожда от това, че Северна Корея има както желание, така и възможност да нанесе удар по континенталната част на САЩ.

"Пентагонът подкрепя предприетите от Държавния департамент дипломатически и икономически усилия за уреждане на кризата около КНДР", коментира генералът.

Дънфорд отбеляза, че през последните 18 месеца министерството на отбраната е активизирало събирането на информация, свързана с военната дейност на Пхенян.