Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви пред Нова тв, че държавата не е лош стопанин. Според него просто има калпави мениджъри, независимо дали става дума за държавно или частно дружество. Така Караниколов коментира казуса с "Дунарит".

"Крайният собственик на "Дунарит" е една офшорка на Вирджинските острови. Говори се, че е на Цветан Василев, утре може да е някой друг", отбеляза Караниколов.

Той отрече твърденията, че ще провежда национализация на "Дунарит", и обясни, че става дума за публична продан, на която всяко физическо и юридическо лице може да се яви.

Караниколов каза още, че се надява на 6 октомври лицензът на "Емко" да бъде възстановен. И отрече твърденията, че той е отнел лиценза, като обясни, че това е станало от междуведомствен съвет, в който участват поне 20 ведомства.

Министърът обясни, че са отнети лицензите за износ и внос заради проблеми със съхранението и безопасността на произведената продукция. Той самият призна, че е по-нормално в такива случаи да се отнема лицензът за производство, но законът бил такъв. Караниколов каза, че е имало много нередности, като най-голямата от тях е 100 контейнера, съхранявани на производствената площадка.

"Ако стане инцидент и някой каже "то беше маловажно", как ще го приемете", попита Караниколов.

Той каза, че се проверяват всички дружества от военнопромишления комплекс и при много от тях няма открити проблеми.

По отношения на ниския си рейтинг Караниколов заяви, че това е така, защото обикновеният човек все още не усеща ефекта от икономическия подем.

"Аз ще бъда по-напред, когато жизненият стандарт на българите се подобри", коментира Караниколов.