Лидерът на БСП Корнелия Нинова и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за пореден път влязоха в диалог от парламентарната трибуна. Двамата произнесоха речи от името на своите парламентарни групи.

Най-яркият пример за паралелна държава е правителството – едно политическо споразумение за политики за пред хората и друго, тайно, за пропорции във властта. Това заяви Нинова. Тя припомни изказване на вицепремиера Валери Симеонов, че напоследък той няма диалог с премиера Бойко Борисов. Нинова цитира и други изказвания на Симеонов - че министърът на туризма крие информация за концесии по Черноморието, които се държат от групировки.

"Какво става в правителството "Борисов 3"? Дължите отговори. Вижте си Доклада за националната сигурност. Държавата е изправена пред огромни предизвикателства – демографска катастрофа, влошено здравеопазване, отпадащи ученици, неравенства, бедност, престъпност. Вместо да решавате това, вие се занимавате с "калинки", постове и обвинения в корупция", обобщи Нинова.

Цветанов отговори на Нинова, че "ние сме в началото на един стабилен управленски мандат, който залага на прозрачността". Той припомни, че от 1 октомври тази година минималната пенсия става 200 лева.

"Действително тя е малка, но все пак е ясен политически знак за това, което правим. Това трябва да бъде оценено на база на политическите усилия, които правим днес", каза Цветанов.

Според него днес страната се нуждае от конструктивен диалог, защото предстои председателство на Съвета на ЕС.

Според Цветанов дейността на правителството "ще даде добавена стойност за развитието на регионите". И вниманието трябва да се фокусира там, а не да се обсъжда какво е казал вицепремиерът Симеонов.