Депутати от ГЕРБ са информирали главния прокурор Сотир Цацаров, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Държавната комисия по сигурността на информацията за свои съмнения за евентуални нарушения на Закона за класифицирана информация в президентството. Причината според избраниците Антон Тодоров и Христо Гаджев е това, че началникът на кабинета на държавния глава Румен Радев - Иво Христов, нямал издаден допуск до класифицилана информация, а по думите им до него е била адресирана секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон.

"Това навежда на много сериозни притеснения дали в администрацията на президента се спазва Законът за класифицирана информация", обяви в парламента днес Тодоров. Той попита дали човек като Иво Христов, който по думите му бил отказвал да се подложи на процедура за допуск, е чел секретен документ и дали може да се предположи, че такава случка би била теч на класифицирана информация.

Новата атака от депутати от ГЕРБ към "Дондуков" 2 е отглас от работата на временната комисия за "разследване" на процедурата за избор на нови изтребители за Военновъздушните сили, стана ясно от изявлението на Тодоров. Според него става дума за шифрограма от 26 февруари т. г., когато действаше служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от Радев. Грамата се отнасяла за проведени разговори на посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребители F-16.

За въпросната грама и подобни проведени разговори се разбра по време на заседанията на временната комисия, а и в една от бележките под линия в проекта на доклад, който не е публично огласен, има позоваване на грамата, пратена до президентството, МВнР и Министерството на отбраната. Дали бележката под линия е останала в окончателния доклад на комисията, водена от ГЕРБ, още не се знае, защото документът още не е публикуван. 

Темата с допуска на Христов до класифицирана информация не е нова - Тодоров огласи в средата на юни във фейсбук отговор от ДКСИ, според който Христов не е минавал през процедура за допуск до тайни - тоест няма издаден такъв, но не е имало и такова искане. 

Според Закона за класифицирана информация ръководителите на организационните единици определят списък на длъжностите или задачите, за които се изисква достъп до съответното ниво на класифицирана информация, представляваща държавна тайна. Тоест дали на началника на кабинета му е нужен този документ, или не, би следвало да е решение на държавния глава. 

"Или има пробив в сигурността на информацията в президентството или имаме един неинформиран президент, т. е. документите не са стигнали до него и е вземал решения на база на непълна информация. Това са двете хипотези", заяви днес депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. И заяви, че Христов трябвало да подаде оставка. 

От "Дондуков" 2 към момента няма реакция на новото развитие на казуса. Както нямаше и предишните пъти, когато темата е повдигана.