За пръв път социалната мрежа Twitter променя основна характеристика - постовете вече ще са двойни - от 140 на 280 знака. 

Подобен ход се обсъжда от месеци като част от мерките, които затъващата компания прилага в опит да се спаси. Въпреки популярността си сред определени кръгове, в голяма степен именно заради краткостта на съобщенията, Twitter дълги години не можа да увеличи потребителите си, а в последната те дори започнаха да спадат.

Засега новият лимит не е достъпен за всички, а само отбрани и случайно посочени потребители. Тестовата група ще съдържа хора, които туитват на различни езици, защото една от тезите на ръководството е, че 140 знака не е справедлив лимит, защото не всички езици имат структурата и обема на английския, за който е предвидена.

Ограничението от 140 знака е избрано на базата на класическия есемес, който е 160 знака. Броячът на Twitter обаче игнорира потребителските имена и хаштаговете, а миналата година бяха добавени още изключения.

Реакциите на потребителите са смесени - някои смятат, че 280 знака дават повече свобода на изразяване, други твърдят, че това ще унищожи уникалния характер на туитовете, които трябва да са кратки и прости, за да се предаде ефективно послание с малко думи. Според специалистите нововъведението едва ли ще доведе до сериозни промени, но и няма да е достатъчна, че да изкара Twitter от дупката.

Някои анализатори твърдят, че микроблогинг платформата в момента в голяма степен се крепи на Доналд Тръмп и неговите съобщения там, които са свръхпопулярни. Дали той е сред тестовите потребители и как ще реагира на двойния лимит - ще разберем скоро.