Прокурорската колегия на ВСС избра Радослав Димов за районен обвинител на София. Той работи в Софийската районна прокуратура (СРП) от 2001 г. и е бил заместник на последните трима ръководители.

Успех и здрави нерви, пожела Сотир Цацаров на избрания, след като колегията гласува в познатия стил - напълно единодушно 10:0.

Състезанието за шефския пост в СРП бе солово, Димов нямаше конкуренти. А до избора се стигна след оставката на Петър Белчев, който напусна поста през лятото след жестокото убийство на Виола Николова в София, поемайки отговорност за ред „пропуснати“ сигнали срещу обвинения за престъплението Стефан Станчев, припомня "Де факто".

Като основен проблем пред СРП днес Радослав Димов очерта броя на върнатите дела – над 10 % от внесените обвинителни актове и на оправдателните присъди – по над 11 % от делата. Цифрите са доста по-големи от средните за страната, призна кандидатът. Даде заявка за текущи анализи на причините за връщанията и оправданията, обучения на магистратите, както за твърдо въвеждане на принципа за неизменност на прокурора във всички фази на досъдебното производство – сиреч работилият по разследването и изготвилият обвинителният акт да го защитава и в съда.

Димов даде заявка за изготвяне на пълен функционален анализ на състоянието на СРП, акцент в който ще е и преглед на съществуващите отдели и тяхното евентуално преструктуриране. Новият районен прокурор на София бе категоричен – шестима заместници в СРП са много.