Европейският съюз се готви да удължи срока за извънреден контрол по вътрешните граници на Шенгенската зона за свободно пътуване до три години заради опасността от тероризъм.

Европейската комисия обяви днес предложение за промяна в правилата на зоната, т. нар. Шенгенски граничен кодекс, според която държавите в нея могат да въвеждат извънредни проверки по границите си за период от едно година, вместо за шест месеца както досега.

Те ще могат да удължават този срок с периоди от шест месеца, но не повече от общо две години, ако заплахата за сигурността им продължава и е въведено извънредно положение.

"Изключителните обстоятелства на нараснала терористична заплаха, пред които сме изправени в момента, ни накараха да предложим нов Кодекс на шенгенските граници, който отговаря по-добре на предизвикателствата на днешния ден. На държавите членки следва да се разреши да действат, когато се сблъскват с извънредна ситуация и сериозни заплахи за обществения им ред или вътрешна сигурност", каза първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс.

В момента шест шенгенски държави поддържат паспортни проверки по вътрешни за зоната граници. Това са Австрия, Германия, Дания, Франция, Швеция и Норвегия, която не е членка на ЕС, но е част от Европейското икономическо пространство и от Шенгенската зона. 

За Франция срокът, в който може да упражнява такъв контрол, изтича на 31 октомври, а за останалите - на 11 ноември.

До днешното предложение доведоха безпокойства на държавите челнки във връзка с терористични нападения в Германия, Швеция, Финландия, Испания по-рано тази година. Удължаването на скроковете за граничен контрол имат за цел да ограничат възможностите за придвижване на терористите вътре в ЕС.