"Разграничаваме се от действията на кмета на Хасково Добри Беливанов. Дори разбрах, че в момента не е в Хасково, а на приятна туристическа дестинация с бизнесмен, който е от Хасковския регион".

Това заяви зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".

"Това излезе в политическото пространство и в медиите и за нас е недопустимо. Когато има важни проблеми, които да се решават, ти да си направиш приятна туристическа дестинация", продължи зам.-шефът на ГЕРБ Цветанов с упреците.

Той заяви, че позицията на общинското ръководство на ГЕРБ в Хасково е съгласувана с централното ръководство.

"Г-н Добри Беливанов не се ползва с подкрепата на партията на местно ниво, защото изцяло се е отклонил от обещанията, които дадохме през последните няколко години", твърди Цветанов.

Според него било по-добре да бъдат искрени.

"След като виждаме, че се образува дефицит и има проблем по-добре е да излезем и да бъдем искрени към обществото", каза Цветанов.

Тепърва ще има разговор дали ГЕРБ да иска оставката на кмета.

 

"Предстоят допълнителни срещи и разговори с Добри Беливанов. Убеден съм, че тогава ще имаме разговори по същество и ще изразим позицията си пред него, а не през медиите за него", обясни Цветанов.

Той допълни, че подготовката за местните избори през 2019 г. започва сега, за да се види как общинските съветници и кметовете са изпълнили своите обещания. Цветанов заяви, че в някои общини ще има промени в общинските ръководства. И уточни, че става дума за райони, вккоито ГЕРБ има слаби резултати. За пример Цветанов даде Добрич, по-известен като мястото, където се разви "Суджекгейт".

"В момента действително започваме да се отваряме към достойните местни жители, които могат да градят авторитета на партията и да получим обществената подкрепа. Тази събота и неделя ще бъдем във Варна, имаме една академия на старейшините. Ще се срещна със структурата ни в Силистренска област, които ще направят двудневен семинар, и ще поговоря с тях. Ще мина и през някои други общини във Варненска област", разказа Цветанов.

По-рано днес депутатът от БСП от хасковския регион Елена Йончева заяви пред "България он еър", че община Хасково е подчинена на един приятелско-роднински кръг на областния координатор на ГЕРБ и депутат от управляващата партия Делян Добрев.

"Кумата на г-н Добрев е секретар на общината, кумецът му е заместник-кмет, вторият заместник- кмет е бивш съдружник на Добрев и негов съученик, председателят на Общинската избирателна комисия е кум", изброи Йончева.

Според нея близки до Добрев са печелили обществени поръчки за саниране, строителство и ремонт на пътища и строителство на сметища. Йончева смята, че кметът се опитва да се еманципира от ситуацията и зависимостите си към Добрев.

"Доверието към кмета на Хасково е свалено от ГЕРБ, защото той не е доволен от тези хора, които са били временно назначени, а предстои конкурс за техните работни позиции. Той се опасява, че тези хора могат да го използват като бушон, че има конфликт на интереси и че може би има и злоупотреба с обществени средства", коментира Йончева.

Според нея зетят на Добрев, който е председател на Комисията по финанси и бюджет и съпругата му, която е директор на Финансова дирекция на Община Хасково, държат "и ножа, и хляба" в общината, когато става въпрос за обществените поръчки. Йончева смята, че Комисията по предотвратяване на конфликт на интереси трябва да се самосезира.

"Ситуацията е страховита", каза Йончева.

Тя призова Делян Добрев да заяви публично дали информацията за неговите близки е вярна.