Регионалното правителство в Каталуня планира в неделя да проведе референдум за независиост въпреки противопоставянето на испанското правителство, което го счита за незаконен.

Спорът хвърли Испания в една от най-тежките й политически кризи от десетилетия насам. Ако вотът се състои, вероятно е да се гласува с "да" предвид факта, че повечето от 40-те процента каталунци, които според проучванията подкрепят независимостта, се очаква да пуснат бюлетини, докато тези, които са против нея, няма да го направят.

Ето поредица от въпроси около спорния вот и неговите последици.

⇒ Защо каталунците искат независимост?

Хората, подкрепящи независимостта, твърдят, че Каталуня, която има собствени език и култура, е "народ", а не "народност", както е и записано в испанската конституция, и че като такъв на тях трябва да им бъде позволено да имат своя собствена държава. Те казват също, че Каталуня - една от най-богатите испански автономни области, превежда твърде много пари от данъчни приходи към най-бедните региони и че ще бъде по-добре икономически, ако е независима.

⇒ Защо Испания се опитва да предотврати гласуването?

Мадрид смята, че референдумът противоречи на конституцията от 1978 г., в която е записано, че Испания е неделима, а Конституционният съд нареди вотът да бъде отменен, докато бъде определена законността му. Съдът суспендира закона за референдума, който каталунският парламент прие на 6 септември с цел да изготви план за евентуален преход към независимост. Испанското правителство заявява, че потвърждава съдебния декрет, като се опитва да предотврати гласуването. За разлика от предишния "неформален референдум" през 2014 г. каталунското правителство твърди, че този път резултатът ще има задължителен характер.

⇒ Какви са шансовете за надежден референдум?

Испанското правителство твърди, че постоянно разваля логистиката, която каталунското правителство изгражда за провеждане на референдума, и че всеки резултат би бил без никакво значение. Полицията конфискува урни, бюлетини и ще контролира стаичките за гласуване преди неделя. Полицията вече арестува няколко регионални чиновници, а прокурорите заплашват да обвинят "помощниците" в референдума.

Каталунското правителство настоява, че референдумът ще бъде проведен, макар да не е обяснило къде ще гласуват хората, ако нямат достъп до стаичките.

Привърженици на независимостта се опитват да попречат на полицията в Барселона да конфискува урни за гласуване.

⇒ Какво става, ако каталунското правителство обяви независимост?

Каталунското правителство заявява, че ще обяви едностранно независимост до 48 часа след положителен вот. След това то ще започне да изработва нова конституция и да изгражда структурите на новата държава като хазна, централна банка или армия. Тъй като Мадрид смята вота за незаконен, ще действа бързо, за да попречи на каталунското правителство да го проведе. "Ядреният вариант" ще бъде задействането на член 155 от конституцията, който дава на Мадрид властта да суспендира правото на регионалното правителство да управлява.

⇒ Може ли каталунският стремеж към независимост да оцелее при провален референдум?

Движението за независимост е достатъчно разпространено, така че е малко вероятно да се разпадне, ако регионалното правителство не успее да превърне гласуването с "да" в отцепване от Испания. Един милион каталунци демонстрираха в Барселона в знак на подкрепа за независимостта през септември, за да отбележат националния ден на Каталуня, а най-малко 2 милиона каталунци се очакват да гласуват в неделя, ако референдумът се състои. Груби репресии от страна на Мадрид в неделя вероятно ще предизвикат протести, които могат да подхранят нови сепаратистки настроения.

Въпреки това процентът на каталунците, които искат независимост, не се е увеличил през последните години. Очаква се каталунското правителство да свика предсрочни избори, ако загуби вота, което може да застраши мнозинството на сепаратистките партии в регионалния парламент.

⇒ Как ще свърши всичко?

Политическите анализатори и повечето политици смятат, че противостоенето може да бъде разрешено чрез подновяване на диалога между каталунските и испанските власти, които ще доведе до по-добро споразумение за данъците и повече разходи за инфраструктурата в региона.

Мнозина, сред които и централното правителство, твърдят също, че е необходима и всеобхватна конституционна реформа, която ще включва специфични членове за опазване на каталунските език и култура и ще бъде одобрена на национален референдум.

---------

* Материалът е публикуван в сайта на Ройтерс.