Основателят на списание Playboy Хю Хефнър е починал снощи в дома си - имението "Плейбой", съобщиха от изданието в официално изявление.

Причината за смъртта му е естествена - Хефнър навърши наскоро 91 години.

Той основава списание Playboy преди повече от 60 години с 600 долара, спестени от него, и 1000 долара, взети назаем от майка му. На първата корица е Мерилин Монро.

Целта на Хефнър е да заеме нова ниша - луксозно мъжко списание, комбиниращо голи снимки с детайлни статии, любопитни интервюта и разкази от редица известни писатели.

"Баща ми живя невероятен и влиятелен живот като пионер в медиите и културата, и водач в едно от най-важните социални и културни движение на нашето време - за свобода на словото, граждански права и сексуална свобода", пише в изявление Куупър Хефнър, синът му.

Хефнър в действителност печели ключова съдебна битка пред Върховния съд на САЩ, след като американските пощи отказват да доставят списанието.

Списанието бе особено успешно през 60-те и 70-те, а след това се превърна в световна марка, но през последните години се изправи пред непобедим конкурент - онлайн порнографията.

 

За кратък период от средата на 2016 г. до началото на 2017 г. бе опитана нова формула - без голи снимки. Тя обаче се оказа неуспешна и те се върнаха към предишния си модел.