"Има много решения, от които трябва да ни е срам."

Това каза днес на влизане на последното редовно заседания на пленума на ВСС Галина Карагьозова - един от най-принципните и непримирими "опозиционери" в съвета. 

Тя каза, че не би отличила едно конкретно решение като най-срамно, а по-скоро цели тенденции. Като отличи безпринципността при доста важни ситуации, когато не е било ясно от какво са продиктувани действията на кадровиците. Тя каза и че не е тайна за никого, че част от решенията им са били и очевидно противозаконни, защото са отменени от ВАС.

Все пак Карагьозова подчерта и свършените неща - първите сериозни стъпки в съдебната карта и общата деловодна система, като каза, че на новия съвет му предстои много работа.

Тя отговори и с усмивка на въпроса на Клуб Z - успели ли са членовете на монолитното мнозинство "да си изиграят нещата докрай, така както са си решили" (тази изтървана реплика на представляващия Димитър Узунов стана "хит" от негово посещение през м.г. в Хасково, докато си мислеше, че вече няма журналисти в залата, б.а.) 

"Не, не можаха да си доиграят нещата, така както са си решили!", убедено каза Карагьозова

Върховната съдийка подчерта, че при всичките му кусури, благодарение на излъчванията онлайн, острите дебати и явното гласуване ВСС е бил един от най-прозрачните органи в държавата. Което също е предпоставка за скандали.

Юлиана Колева

Юлиана Колева също бе сред малцината, които коментираха как виждат отминалите 5 години, но акцентира върху доброто.

"Съветът свърши много работа, включително и невидяна", обяви Колева.

Сред скандалите, оставащи в обществото, тя също посочи на първо място кадровите решения на ВСС. А на въпрос - принцпни ли са били кадровиците при това или онова назначение, тя каза:

"Ако бяха последователни решенията, нямаше да има скандали."

Накрая Колева, която също многократно е "скачала" на мнозинството (например когато Димитър Узунов, без да каже на никого посочи еднолично кой да се среща с мисията на западните прокурори, б.а.), заяви многозначително

"Стъпвам на нещо по-постоянно и по-трайно – включително и като ценности."

Незабравка Стоева

Незабравка Стоева - непоколебим член на мнознството, поиска време, за да си даде личната равносметка:

"Нека мине време и сама да премисля. Може времето да ни осъди – може някое решение сега да изглежда вярно, пък да се окаже, че не е вярно."

От по-"знаковите" членове на победното мнозинство в Съвета, Васил Петров - дядото на детето на Делян Пеевски, влезе, но отказа да говори. Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова въбоще не минаха покрай журналистите.