Ръководителите на "Фейсбук", на собственика на "Гугъл" - "Алфабет", и на "Туитър" са поканени да свидетелстват пред американския Конгрес в рамките на разследването за възможна руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс.

Съветник в Сената заяви, че шефовете на трите компании са били помолени да се явят на публично изслушване в комисията по разузнаване към Сената на 1 ноември.

Лидери на комисията по разузнаване към Камарата на представителите заявиха, че комисията ще има открито изслушване през следващия месец с неназовани технологични компании в усилие "да разбере по-добре как Русия е използвала онлайн средства и платформи, за да посее раздор и да повлияе на нашите избори". 

Представители на "Фейсбук" и "Гугъл" потвърдиха, че са получили покани от комисията в Сената, но не казаха дали ще се отзоват. "Туитър" не бе открит непосредствено за коментар, съобщава БТА.

Комисията в Камарата на представителите не назова компаниите, но източник от нея каза, че се очаква законодателите да изслушат същите три компании, които са помолени да свидетелстват в Сената.

Поканите за изслушване са поредната стъпка на разследващите конгресмени да получат информация от интернет компаниите, докато разследват мащаба на предполагаемите усилия на Москва да повлияе на миналогодишните избори в САЩ. Законодатели и от двете партии се опасяват все повече, че социалните мрежи може да са изиграли ключова роля в операцията за влияние на Русия.

"Фейсбук" разкри през този месец, че предполагаеми руски тролове са похарчили 100 000 долара за разпространение в социалната мрежа на рекламни съобщения с политически характер посредством създаването на фалшиви профили и страници.

В сряда президентът Доналд Тръмп нарече "Фейсбук "антиТръмп" мрежа. В отговор създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг отвърна на критиките:

"Тръмп казва, че "Фейсбук" е против него, либералите твърдят, че ние сме помогнали на Тръмп да спечели (изборите). И двете страни се разстройват от идеи и съдържание, което не им харесва. Ето какво означава да управляваш платформа, която е открита за всички идеи."

Зукърбърг призна, че кампанията в САЩ през 2016 г. е била първата, в която интернет е бил основното средство за комуникация на кандидатите с обществото. Той припомни, че след изборите първоначално е определил като "безумни" твърденията, че дезинформация във фейсбук е можела да повлияе на вота. Създателят на социалната мрежа оцени сега тези свои думи като "пренебрежителни". Зукърбърг призна, че предоставянето на право на глас на хората във фейсбук и възможността на кандидатите да общуват с избирателите директно е изиграло много важна роля на тези избори.

Основателят на "Фейсбук" каза, че социалната мрежа ще продължи да дава своя принос срещу опитите на правителствата да разпространяват дезинформация и да подкопават изборния процес.

Седмици преди парламентарните избори в Германия, състояли се на 24 септември, "Фейсбук" е премахнал десетки хиляди фалшиви акаунти, регистрирани във федералната република. Това се казва в изявление, разпространено в сряда от говорителя на "Фейсбук" Ричард Алън.

"След съобщенията за чуждестранна намеса в президентските избори в САЩ и Франция работихме в тясно сътрудничество с германските власти по няколко инициативи за борба с дезинформацията, за да направим фейсбук по-безопасна среда, предназначена за естествено включване на гражданите в обществения живот, посочва говорителят. - За да предотвратим злоупотребите с нашата платформа, стартирахме нова инициатива за премахване на фалшиви акаунти при откриване на подозрителна дейност", допълва той.

Социалната мрежа посочва сред партньорите си в Германия федералното ведомство за сигурност в информационната техника Бе Ес И. "Организирахме обучение на парламентаристи и кандидати по въпросите на онлайн сигурността. Създадохме и канал за свръзка с Бе Ес И с цел да обсъждаме въпроси, засягащи сигурността и достоверността в контекста на федералните избори", отбелязват от "Фейсбук".