Основен метод за намеса на Русия в президентските избори в САЩ е финансирането на рекламни кампании и платени публикации в социалните мрежи, твърдят американски медии.

Поне една от публикациите, финансирани от свързаната с Кремъл Агенция за интернет проучвания, е целяла специално да достигне публиката във Фъргюсън и Балтимор - арена на сблъсъци между афроамериканци и полиция. Платената публикация във фейсбук "Животът на черните има значение" цели да предизвика ескалация на напрежението, смятат запознати със случая източници, цитирани от Си Ен Ен.

Близо 3000 реклами и публикации, финансирани от близката до Кремъл Агенция за интернет проучвания, са разследвани от американските власти като част от евентуалната намеса на Русия в американските президентски изобори.

Целта на кампаниите не е била да подкрепи конкретен кандидат, а да създаде хаос в американското общество.

Освен публикации, които се стремят да предизвикат напрежение в чувствителни райони, реклами, финансирани от същата близка до Кремъл организация, предупреждават за рисковете от имиграцията за американската демокрация.

"Кампанията е част от цялостния план да се създаде раздор тук, в САЩ, и като цяло на Запад", казва Стив Хол, бивш служител на ЦРУ. "Тя показва колко са изкусни в достигането на целите си. Те могат да се прицелват в определени общности и да ги свържат с определени проблеми."

Освен това, финансираните от агенцията реклами подкрепят различни кандидати. Някои от тях са в полза на кандидата за президент на Зелените Джил Стейн, твърди "Политико". Други подкрепят Доналд Тръмп и критикуват Хилъри Клинтън.

Има дори рекламна кампания във фейсбук, която призовава да бъде избран Бърни Сандърс, конкурент на Хилъри Клитън за номинацията на Демократическата партия, след като той официално отпада от надпреварата. 

"Повечето от рекламите и публикациите не се отнасят конкретно за американските президентски избори и не призовават към гласуване за определен кандидат", се казва в изявление на социалната мрежа фейсбук. "Те разпространяват политически призиви, които целят социално разделение по теми от правата на LGBT-общността, през расовото напрежение до правото за свободно притежание на оръжие."