Една истинска история от Австралия показва колко лесно се лъжат хората. Случаят демонстрира, че когато правосъдната система работи, справедливостта може да бъде възстановена (поне отчасти) и е добър пример за всякакви самозвани целители, самодейни диетолози и други измамници, превърнали страха за здравето в бизнес.

Австралийски съд глоби блогърка, мамила интернет ползватели с разкази за чудодейно изцеление от рак с помощта на алтернативна терапия и здравословна храна, съобщава Би Би Си. Скандалът със симулиращата канцерогенно заболяване Гибсън се разгоря през 2015 г.

Блогърката Бел Гибсън (Анабел Натали Гибсън), родена през 1991 г., се представяла в интернет за три години по-възрастна и разказвала за своето успешно излекуване от рак на мозъка, като междувременно продавала собствените си рецепти за здравословно хранене.

Съдията е нарекъл 25-годишната Гибсън „безсъвестна“ и я глобил 410 хиляди австралийски долара (322 хиляди американски долара) за измама на потребителите.

В своите профили в няколко различни социални мрежи и в приложение за „Епъл“ Гибсън твърдяла, че води здравословен начин на живот, храни се правилно, практикува детоксикираща диета и се придържа към алтернативна терапия. Гибсън решила да сподели „богатия си опит“ и в книга с рецепти под собствена марка, наречена The Whole Pantry („Целият килер“). Разработила под това име и приложение за „Епъл“. Освен това пътувала и изнасяла „вдъхновяващи“ лекции из цялата страна, като пътьом продавала продукцията си.

Животът на миловидната блондинка, нейните щастливи селфита и не по-малко щастливото ѝ „изцеление“ били следени от почти 200 хиляди абонати в инстаграм. Преди да бъде премахнато от „Епъл“, приложението ѝ било свалено над 200 хиляди пъти и се наредило след най-добрите в категорията „Храни и напитки“ в 113 държави.

Митичната история за чудотворното изцеление започнала постенно да се пропуква, след като благотворителни организации, на които Бел обещала да дари част от печалбата си от книгата и приложението – около 300 хиляди долара, разказали, че не са получили нищо от блогърката.

По-рано и издателство „Пенгуин“, пуснало книгата на Гибсън за здравословното хранене, е било глобено 22 хиляди долара.

"Площад Славейков"