Европейската комисия поиска днес от интернет платформи като "Фейсбук" и "Туитър" да увеличат усилията си за отстраняване на незаконното съдържание от световната мрежа.

Комисията публикува насоки, които целят да се обхванат всички форми на нелегално съдържание като подбуждащото към насилие, омраза и тероризъм и да се ускори свалянето му от уебсайтовете.

Насоките препоръчват на интернет компаниите да определят свои точки за контакт с националните власти, да работят със специалисти по правното определяне на незаконното съдържание, да създадат механизми, чрез които публиката да сигнализира за него и системи за автоматичното му отстраняване от мрежата.

Зам. председателят на Комисията Андрус Ансип и еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова посочиха, че всеки случай трябва да бъде решаван индивидуално, като бъдат защитавани свободата на словото и на изразяването. 

"Върховенството на закона се прилага онлайн, също както офлайн. Не можем да приемен дигитален Див Запад и трябва да действаме", каза Йоурова на пресконференция в Брюксел. "Кодексът за поведение, по който се споразумях с "Фейсбук", "Туитър", "Гугъл" и "Майкрософт" показва, че подходът на саморегулацията може да служи за добър пример и да доведе до резултати. Обаче, ако технологичните компании не действат, ние ще го направим".

По последни данни на Комисията платформите вече отстраняват 59% от незаконното съдържание в сравнение с 28% преди. Но в 28% от случаите това става със седмица закъснение.

Подобен пример можем да видим на страницата във Фейсбук "Русия - надеждата на България".

Подобни постове нарушават както правилата на социалната мрежа, така и българските закони - но в момента трябва да бъдат докладвани, преди екипът на "Фейсбук" да може да ги премахне.

Комисията и най-големите интернет платформи имат кодекс за поведение, който е помогнал между 80% и 90% от отбелязаното от Европол съдържание, свързано с тероризма, да бъде отстранено. Има обаче разлики между политиките на различните платформи.

Правни определения за нелегално съдържание съществуват както в европейското, така и в националното право. Те обхващат съдържанието, свързано с подбуждане към насилие и тероризъм, всяване на омраза, детската порнография.