Тригодишно момиченце беше провъзгласено за новата "жива богиня" на Катманду от хиндуистки свещеници в четвъртък и отведено в двореца в историческия център на столицата на Непал. Там то ще остане, докато влезе в пубертета, съобщава АФП.

Облечена в червена дреха, новата "Кумари" или жива богиня беше отведена от нейния дом в древния площад Дурбар за кратка церемония.

След това бащата на тригодишната Тришна Шакия я понесе през площада, който все още пази следите от унищожителното земетресение от 2015 г. - към двореца храм, където тя ще живее, пазена от специални охранители.

"Чувствата ми са смесени. Дъщеря ми стана Кумари и това е нещо хубаво. но има и много тъга у мен, защото ще бъде отделена от нас", каза баща й пред АФП.

Шакия има и брат близнак - Кришна, който плачеше, докато сестра му си тръгваше от дома им.

Новата Кумари - тригодишната Тришна.

Като Кумари Шакия се смята, че е превъплъщението на хиндуистката богиня Таледжу. Тя ще може да напуска двореца само 13 пъти в годината на специални празнични дни, за церемонии.

В полунощ хиндуистки свещеник ще извърши жертвоприношение на животно в присъствието на Кумари като част от нейната инициация като "жива богиня".

В миналото живота си по време на този ритуал са губели 108 бивола, кози, пилета, патици, но сега под натиска на защитниците на животни броят им е силно намален.

Традицията на Кумари, което на санскрит означава принцеса, идва от неварската общност, която живее в долината на Катманду.

Тя смесва елементи от будистката и хиндуистката традиция и най-важните богини Кумари представляват всяко от предишните кралства - Катманду, Патан и Бхактапур.

Практиката някога е била тясно обвързана с кралското семейство, но продължава и след края на хиндуистката монархия на Непал през 2008 г.

Критериите за избор на Кумари са много стриктни и включват множество физически характеристики като "гърди като на лъвица", "бедра като на сърна" и "непорочно тяло".

Дори и едно момиче да отговаря на всички физически изисквания, тя трябва да докаже храбростта си, като не се разплаче при вида на принесен в жертва бивол.

Традицията е остро критикувана от защитниците на правата на децата, според които малките богини са лишени от детство и живеят в пълна изолация, не получават нужното образование и нормално развитие.

През 2008 г. Върховният съд на Непал постанови, че "живите богини" трябва да получават образование и сега те са обучавани вътре в двореца, позволено им е и там да държат изпитите си.

Много "пенсионирани" Кумари са говорили за трудностите, които имат, когато се връщат в обществото, след като са детронирани. Предишната Кумари, 12-годишната Матине Шакия, напусна двореца през странична врата малко след като малкото момиче се качи на трона. Тя се върна обратно при семейството си, от което беше отделена през 2008 г., когато беше провъзгласена за Кумари.