Полицаите се нуждаят от обучение по самоотбрана, обяви днес на пресконференция министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

"Нашето задължение и това, което ние можем да направим, е да обучим, да акцентираме на полицаите точно как да използват, включително оръжие, когато се самоотбраняват. Или други помощни средства, или дори без средства", заяви той.

Защо полицаите имат нужда от подобно обучение, след като то е основна част от професионалната им характеристика, не стана ясно. Те би трябвало да получават такава подготовка преди да излязат на улиците, и опреснителни курсове по време на цялата си кариера.

Причината за притесненията на министъра е скок в нападенията над униформени тази година. През първите 6 месеца на 2017 г. тези случаи са се увеличили с 27% в сравнение със същия период на 2016 г. За цялата 2015 г. нападенията са 196, през 2016 г. - 284, а само за първата половина на тази година - 176. 

"Къде е границата? Много е важно за нас тази граница да бъде ясна не само на нашите служители, но на първо място това е нашето задължение да го направим за тях, а след това да бъде обяснено и чрез вас, разбира се, и на гражданството. Да е ясно докъде са правомощията. Докъде и защо не трябва да се посяга на държавни служители и в случая на МВР", каза още Радев.

Той се обърна към гражданите:

"Ако искаме те да ни пазят, да се отнасят добре към нас, никой не трябва да си позволява. Но отделно казвам и не случайно споменавам и лекари, и учители, тенденцията е обща. Но моята грижа и грижата на политическото ръководство е МВР и ние ще направим необходимото."