С политически цели се подменя темата за дефицита на справедливост, като се генерират скандали около съдебната система. Това стана ясно от думите на Сотир Цацаров пред пратеника на Нова тв от Брюксел (главният прокурор по традиция избра да даде интервю от чужбина, не пред ресорните репортери в София, б.р.).

"Всичките тези дрязги, крамоли, скандали се отразяват крайно негативно върху целия облик на съдебната власт – но не на обикновения, дори да кажа: на нормалния български гражданин - отговори Цацаров на въпрос за ниското доверие в Темида. - Нормалният български гражданин очаква от съдебната власт справедливост. Отделен въпрос е, че част от тях са съвсем съзнателно инспирирани - с политически привкус. Тези скандали са нужни някому, за да се поддържа темата за добрите и лошите във ВСС.

Само че българският гражданин въобще не се интересува кои са добрите и лошите във ВСС. Гражаднинът иска справедливост", заключи главният прокурор.

Той даде пример, че това важи за всичко - от "обикновената битова престъпност" до отвличанията и въоръжените грабежи на инкасо.

Цацаров критикува, че проблеми имало по цялата верига: полиция - съд - прокуратура и дори и подопечното му ведомство, в което "има ситуации, при които прокуратурата - особено по места" не била достатъчно активна.

Цацаров явно одобри избора на нов ВСС - първо от професионалната квота, където вече няма делегатски събрания, а всеки магистрат дава равен глас. И ако имало укори, "всеки трябва да се сърди на собствения си вот".

А що се отнася до спорния политически вот, проведен в НС, не знае какво е в "кухнята"...

"Конституцията на Република България предвижда 2/3 за избор. Очевидно е, че 2/3 изисква висока степен на политическо съгласие. 
Няма избор, при който да не е имало у нас по чисто конюнктурни причини съмнения за манипулиране. Аз не зная какво е било в кухнята на парламента, но избор с 2/3 бе реализиран.

Този ВСС трябва да работи – без личностни конфликти и без лобизъм. И да оправдае очакванията на тези, които са го избрали."

За посещението на Юрий Чайка

"Посещението бе политизирано – то бе политизирано от тези политически субекти у нас, които по една или друга причина са доста забравени на политическата сцена и това бе единственият начин да напомнят за своето съществуване", не подмина една от любимите си теми главният прокурор.

Той определи, че въпросните формации "симулират форма на протест, на което аз бих задал въпроса: срещу какво точно се протестира".

Цацаров нарече отношенията между двете прокуратури "професионални и са били професионални", като даде пример само с тероризма - какъв е проблемът да има обмен на информация:

"Има ли значение дали това ще бъде с руската прокуратура, дали с израелските ни колеги, които, между другото, си тръгват днес, дали това ще бъде направено с баварската полиция."

За Цветан Василев

Следващите стъпки по делото за КТБ са насрочването му в съда, обвинителният акт е внесен, определен е съдия-докладчик, напомни Цацаров.

"Ние няма да се откажем от всички средства на международната правна помощ, с които да молим, искаме, настояваме, оказваме влияние, за да престанат с този театър на екстрадиция. Моето лично впечатление е, че формалностите екстрадиционната процедура се използват за отлагане безкрай на предаването", каза Цацаров.

Що се отнася до "Дунарит" и "Емко" - този казус е на Министерството на икономиката и енергетиката, не е казус на прокуратурата, обяви обвинител № 1.