Божидар Димитров е подал молба за пенсиониране от 1 ноември 2017 г., научи Клуб Z от свои източници.

Историкът оглавява Националния исторически музей, след като беше министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, в първия кабинет на Бойко Борисов.

Димитров си навлича на няколко пъти гнева на медиите - и не само, - а в момента практически е в конкурс за ръководител на НИМ заедно с проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).



Конкурсът бе обявен от администрацията на служебния министър на културата Рашко Младенов, след като такъв не бе правен от 2007 г.

От музея казаха пред Клуб Z първо, че няма такова нещо... А после се поправиха, че всъщност не знаят и нямат такава информация. Но и не са длъжни да имат, тъй като шефът им е служител на Министерството на културата.

От културното ведомство заявиха, че им трябва малко време да проверят. След това излязоха с кратко официално съобщение на сайта си:

"Проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, е подал заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение по взаимно съгласие поради придобитото от него право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Министърът на културата е подписал заявлението на Божидар Димитров и то влиза в сила, считано от 1 ноември 2017 г."

Божидар Димитров е роден през 1945 г. в Созопол в семейство на бежанци от Източна Тракия. През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби, траулери – като моряк в „Океански риболов“. По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история.

Той е професор на УниБИТ - Университета по библиотекознание и информационни технологии. От 1973 до 1990 г. сътрудничи на Държавна сигурност в направление културно-историческо наследство.