Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което призовава за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген, съобщи БТА.

Питела настоява Туск да предприеме необходимите стъпки.

"Крайно време е да се престане с отношението към българите и румънците като към втора класа европейски граждани", добавя той.

Питела отбелязва, че задълбочени проверки вече са показали, че двете държави изпълняват условията за присъединяване към пространството без гранични проверки.

По думите му отпадането на проверките по българските и румънските въздушни, морски и сухопътни граници ще бъде не само естествена стъпка към по-обединена Европа, но и ще помогне за затвърждаване на взаимното доверие в ЕС.

Отделно днес на конференция в София председателят на Съда на ЕС Коен Ленартс, цитиран от БТА, също призова Шенген да приеме България и Румъния. Същия призив към шенгенските държави отправи за пореден път в сряда Европейската комисия. 

Досега шенгенските страни не могат да постигнат задължителното единодушие за приемане на двете балкански държави заради недоверие в техните полиции и правосъдни системи. Те се обосновават с продължаващия европейски мониторинг на правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния. Единственият открит противник на приемането на двете страни досега е Холандия, но според запознати зад нейната съпротива се "крият" още страни като Австрия, Белгия, Германия, Франция. 

На днешната конференция в София вицепремиерът по правосъдната реформа Екатерина Захариева заяви, че "постижението на ЕС е, че е най-демократичният съюз. Върховенството на 
правото нe отстъпва пред нито един финансов интерес."