Стотина чдуши са се събрали в зала в един от хотелите на София. Говорят на руски език. Пристигнали са с подкрепата на правителствената Федерална агенция по печата и масовите комуникации на Руската федерация. Приветствани са от телевизионния водещ Леонид Млечин, който е председател на създадената в Русия Международна академия за телевизия и радио, както и от Владимир Козлов, който е бивш генерал от КГБ, а понастоящем заема поста заместник-ръководител на споменатата Федерална агенция, управляваща пряко държавните медии в Русия. Мероприятието се осъществява с подкрепата на „Лаборатория Касперски“, която Държавният департамент на САЩ обвини в извършване на подкрепян от Кремъл шпионаж и забрани на американската администрация да използва антивирусните ѝ продукти. Темата на форума в София гласи „Тероризмът и електронните медии“.

България очевидно предоставя добри условия за конгресен туризъм, щом успява да привлече такова събитие. Но въпросът не е какво правят всички тези хора в София, а какво прави на този форум вицепремиерът и министър на отбраната на държава от НАТО. Красимир Каракачанов не само е включен в официалната програма, но и приема ролята да открие форума. Нищо че е представител на същото това българско правителство, изготвило доклада за състоянието на националната сигурност през 2016 г., в който дословно пише:

„Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа.“

В същия документ са споменати пропагандата и информационната война, които Кремъл води срещу Европейския съюз и НАТО. На фона на всичко това можем да предположим, че управляващите или не виждат връзката между двете неща, или много искат да придадат висока степен на достоверност на коментарите, че България може да бъде троянският кон на Русия в ЕС.

Правилната селекция

На конференцията са поканени трима депутати от БСП, които изпъкват със свръхотчетливо антизападно и прокремълско говорене - Елена Йончева, Тома Томов и Иво Христов. В компанията е и председателката на Форума „България - Русия“ Светлана Шаренкова, а рамо до рамо с руския посланик Анатолий Макаров e бившият депутат и министър Румен Петков, чиято основна грижа през последните години са санкциите срещу Русия, наложени от Запада заради незаконното анексиране на Крим.

Партньор от българска страна е все още съществуващият Съюз на българските журналисти, който няма много връзка с практикуващите днес журналисти. Медийни партньори са няколко сайта с прокремълска ориентация, а много от другите медии в България изобщо не са поканени.

Нека го кажем направо - никакъв тероризъм и никакви електронни медии не събират на едно място всички тези хора. Конференцията просто има за цел да демонстрира влиянието на Кремъл в политическия и обществения живот на България. За да няма недоразумения: България е свободна страна, която гарантира свободата на събиране и на изразяване на мнение. Самото събитие не може да бъде проблем - проблем е легитимирането му от страна на официални представители на българската държава.

Поредица от знаци

Присъствието на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов вече бе споменато. В последния момент главният прокурор Сотир Цацаров промени програмата си и не посети събитието, но участието му бе предварително потвърдено. За сметка на това седмица по-рано Цацаров се договори с генералния прокурор на Русия Юрий Чайка да си сътрудничат в борбата срещу корупцията. Това е същият Чайка, който се разправя с политическите противници на Путин. Синовете му пък бяха осветени от опозиционера Навални като собственици на скъпи имоти в Западна Европа и притежатели на огромни бизнеси в самата Русия.

Още седмица по-рано опозиционната БСП реагира остро срещу правителствения доклад, който споменава Русия сред заплахите за националната сигурност. В резултат част от управляващите започнаха едва ли не да се извиняват, а премиерът Борисов обяви, че по време на българското председателство на ЕС ще постави въпроса за отпадането на санкциите срещу Русия. За капак Волен Сидеров, който не само открито работи за интересите на Кремъл, но и е ключова част от управляващото мнозинство, вдигна сватба, на която руският посланик се оказа важен гост.

В същото време България е последователен и лоялен член на ЕС и НАТО. София е част от консенсуса, който продължава санкциите срещу Москва. На дела България не дава поводи за съмнения. Поредица от думи и събития обаче я правят да изглежда като страна, която се отдалечава от Запада и се сближава с Русия. Очевидно някой иска нещата да изглеждат точно така. И навярно калкулира някакви конкретни ползи от подобно поведение. Но колкото повече властта допуска България да изглежда по този начин, толкова по-често ще чува въпроса за троянския кон.

А от 1 януари, когато започва българското председателство на ЕС, в София ще идват достатъчно влиятелни хора от политиката и медиите, които да задават този въпрос.

"Дойче веле"