Русия представлява сериозна опасност за балтийските страни и Полша, но НАТО е готов да се противопостави, заяви британският премиер Тереза Мей.

"Продължаващата агресия на Русия представлява все по-сериозна заплаха за нашите приятели в Естония, Латвия, Литва и Полша. Нашият отговор трябва да бъде категоричен. Като засилваме отбранителните позиции на НАТО, показваме, че можем да отговорим на всяка заплаха."

Мей се срещна с британски военнослужещи в естонската военна база Тапа, където е на съвместно посещение с френския президент Еманюел Макрон преди срещата на върха на ЕС в Талин.

"Когато страна като Русия умишлено нарушава международния правов ред, за чието създаване сме работили толкова много, трябва да се обединим с партньорите си и да защитим този ред."

Тереза Мей потвърди, че Великобритания се стреми към близко сътрудничество с Европейския съюз в областта на обраната след "Брекзит".

"Великобритания безусловно се посвещава на защитата на европейската сигурност и ще продължим да полагаме на страни членки на ЕС, които са жертви на агресия, тероризъм или природни бедствия", каза още Мей в Естония. "Ние напускаме Европейския съюз, но не и Европа. Обединеното кралство ще поддържа сигурността на континента."

Преди седмици британското правителство публикува предложенията си за военно сътрудничество с блока след март 2019 г. Лондон обеща да предостави военните си сили за съвместни операции на държавите членки на Евросъюза и предложи "партньорство в опазване на сигурността" срещу тероризма и киберпрестъпленията, както и обща борба с незаконната миграция.