Рисунка с въглен на гола жена, съхранявана от 1862 г. в ренесансовата колекция на музея "Конде" в двореца "Шантили", Франция, известна като „Мона Вана“, всъщност е изображение на разсъблечената Мона Лиза. Според последните твърдения на специалистите най-вероятно това е подготвителна скица, нахвърляна от Леонардо да Винчи за най-прочутата му творба, съобщава Би Би Си.

В информацията се отбелязва, че „Мона Вана“ дълги години е била смятана за работа на друг художник, но проведените щателни изследвания в реставрационните ателиета на Лувъра сочат, че тя е дело на самия Леонардо.

Експертите отбелязват, че Мона Вана“ и „Мона Лиза“ са с почти еднакви размери, положението на лицата и ръцете е сходно. Установено е също, че картината и рисунката са създадени приблизително в един и същ период от време, но част от скицата е направена с дясна ръка, а Леонардо, както е известно, е рисувал с лявата.

Експертите уточняват, че поради сложността на задачата детайлната експертиза на рисунката още не е напълно завършена, но вече имат достатъчно основания да смятат, че тя е поне отчасти дело на Леонардо да Винчи.

„Мона Лиза“ (или „Джокондата“) на Леонардо да Винчи, портрет на госпожа Лиза дел Джокондо, съпруга на търговец на платове от Флоренция, се намира в Лувъра и е едно от най-известните произведения на световната живопис.

"Площад Славейков"