Колко дълго трябва да миете ръцете си?

Поне 20 секунди, казват учените. Ако искате напълно да се отървете от микробите.

Кралското фармацевтично общество на Великобритания обяви, че миенето на ръцете поне 20 секунди е гаранция, че сте премахнали вирусите и бактериите, които могат да предизвикат болести като инфекции, грип и стомашни разстройства, съобщи "Гардиън". Това е времето, за което да изпеете два пъти Happy Birthday (Честит рожден ден).

Призивът е хората по-често да мият ръцете си като начин да избегнат употребата на антибиотици, които стават все по-малко ефективни, тъй като микробите стават все по-резистенти на тях.

Около една трета от случаите на диария и 16 на сто от респираторните инфекции може да бъдат предотвратени от едно хубаво измиване на ръце, твърдят експертите.

Социологическо проучване на над 2000 души във Великобритания показват, че 84 на сто от хората не си мият ръцете през дълги периоди от време.

65 на сто не си мият винаги ръцете преди хранене, половината не си ги мият след като са пипали животни, включително и домашни любимци.

32 на сто забравят да си измият ръцете преди да приготвят храна, а една пета от хората пропускат водата и сапуна, след като са ходили в тоалетната.