Напрежението в спешното отделение на единствената спешна болница в страната е резултат от управлението на настоящия завеждащ д-р Асен Меджедиев. Мнението е на д-р Стоян Сопотенски, който дълги години ръководи неотложното приемно отделение в "Пирогов", а в момента е началник на една от хирургичните клиники.

Той беше един от медиците, които излязоха на протест пред института днес по обед. Д-р Сопотенски коментира пред журналисти, че в момента Спешното отделение не се ръководи адекватно и отговорността за управленските решения там се размива.

Протестиращите поискаха да се изчакат резултатите от проверката на Изпълнителна агенция „медицински одит“ в болницата, преди да се предприемат крайни действия. Обявиха се и срещу освобождаването на проф. Милан Миланов, бивш национален консултант по спешна медицина, причините за което останали неясни.

Преди дни възрастен мъж почина, след като е бил отпратен от „Пирогов“. Вдовицата му оповести публично случая и това предизвика няколко проверки и уволнението на дежурния във фаталната вечер екип, но тази реакция на ръководството на болницата не беше приета от работещите в нея.

В отворено писмо протестиращите днес медици призовават „да се говори открито за апокалипсиса в Пирогов“. Според тях ръководството на болницата е действало прибързано, уволнявайки дисциплинарно дежурния лекар и двете сестри, които са били на смяна. От Министерството на здравеопазването обявиха, че проверката би трябвало да приключи в рамките на днешния ден.