"Отпускането на близо 70 млн. лв. по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за стартиращи предприемачи е най-голямата чиновническа глупост. По критериите на някой кухоглавец се крадат пари от данъкоплатците и се разпределят на приятели по безумен  признак". Това заяви по бТВ бизнесменът и шеф на водещата в света компания за производство на катерачни стени "Уолтопия" Ивайло Пенчев. 

Още преди няколко дни той остро реагира срещу изискванията на програмата във фейсбук.

"При кандидатстването и оценката приоритет ще бъде даден на жени предприемачи, проекти на лица до 29 и над 50 години, проекти на социални предприятия и проекти, които се изпълняват в Северозападна България... Поредна нескопосана чиновническа мастурбация", написа в профила си преди 2 дни Пенчев.

Всъщност новата процедура - "Насърчаване на предприемачеството", отпуска 67 млн. лева на стартиращи компании и се очаква да бъде открита за прием до края на годината. Субсидиите ще са до 200 хил. евро и могат да кандидатстват компании, които са не по-стари от две години. Практиката показва, че подобни ограничаващи условия лесно се заобикалят от кандидатите. 

Днес Ивайло Пенчев повтори увереността си (и дори "заложи левия си тестис" пред леко смутената Цветанка Ризова), че нито един работещ проект няма да се роди от тази програма. И повтори 3 пъти: "Нито един!"

"Чиновническата класа се е разпространила като рак! Никой от тези хора, които залагат критериите, не са били никога предприемачи и не разбират нищо от това. Все едно аз да участвам в лекарски консилиум за сърдечна операция. Вие ще се справите ли", отбеляза бизнесменът. 

Според един от най-успелите българи проблемът с производителността на труда и ниските заплати у нас до голяма степен се дължи и на самите предприемачи, които са "смотаняци" и "борсуци".

"Ние имаме 20-годишен опит и не можем да се мерим със световни компании, които са на пазара от десетилетия. До голяма степен вината е в нас! Изгубена е предприемаческата традиция.

Но и от синдикатите има точно нула полза. Ако днес те изчезнат, никой работник дори няма да разбере или да се почувства по-зле. Много е лесно с чужда пита помен да се прави - те не са изкарали и 2 лв. Те ли вдигнаха възнагражденията в ИТ сектора - напротив, направиха го самите компании", изтъкна шефът на "Уолтопия".

Той подчерта,че регулациите произтичат от отношенията работодател-служител, а не от синдикалните организации. 

"Ако забавя заплатата на някого дори и с 2 седмици, той на секундата ще отиде на друго място. Живеем във време на категоричен недостиг на качествени работници във всяка сфера. И това не е мит, а свещена реалност, така както, че аз съм плешив. Само който не е поискал, той не се е разработил на пазара на труда", категоричен бе Пенчев.